nlc.hu
Életmód

Balog Zoltán a kegyelmi ügyről

Balog Zoltán: „K. Endre kegyelmi kérvényét nem én terjesztettem fel”

Ma nagy bejelentésre készül a kegyelmi ügyben állítólag érintett püspök.
Balog Zoltán

Reagált Balog Zoltán a kegyelmi ügy kapcsán a személyét érintő támadásokra. A lelkipásztor és presbiter testvéreinek február 12-én küldött körlevelében – ami a Telex birtokába került – tisztázott bizonyos dolgokat.

„Azokra a médiából jövő alaptalan vádaskodásokra és híresztelésekre, amelyek rajtam, mint a Zsinat lelkészi elnökén keresztül egyházunkat, annak zsinati testületét is be akarják mocskolni, a visszautasításon túl nem fogok válaszolni. (…) A személyes támadás legalantasabb részeire talán nem érdemes szót vesztegetni. (…) Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében (akit nem pedofilként ítéltek el) fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. A kérvényt nem én nyújtottam be, és nem én terjesztettem fel. A pedofília bűnének mélységes elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja” – olvasható a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerülete, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökének a körlevelében, melyet azzal zár, hogy kedden a nyilvánosság előtt is nyilatkozatot tesz.

Balogot egyébként az ausztriai Mosonszentandráson sikerült utolérnie a 444-nek, a református püspök ugyanis oda vonult vissza imádkozni a kegyelmi botrány kellős közepén. 

Mint arról korábban beszámoltunk, egyes hírek szerint állítólag Balog lobbizott a köztársasági elnöknél K. Endre kegyelméért. Úgy tudni, a református püspök volt az, aki arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy kegyelmet adjon a bicskei tanárnak, a református egyház vezetésében ugyanis többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon. Azt egyelőre nem tudni, hogy Balog Zoltán konkrétan milyen lépéseket tett a kegyelem megadása érdekében. Egyes sajtóértesülések szerint hivatalosan ő is a köztársasági elnök tanácsadó testületének a tagja, azonban a formális pozícióját messze meghaladó befolyása volt Novák Katalin döntéseire.

Kiemelt fotó: MTI/Soós Lajos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top