nlc.hu
Aktuális

Balog Zoltán szerepe a kegyelmi ügyben

Kiderült, ki állhat Novák Katalin kegyelmi döntése mögött

Állítólag ő lobbizott a köztársasági elnöknél K. Endre kegyelméért.

Bár Novák Katalin nyilvánosan nem osztott meg részleteket a lemondásához vezető kegyelmi döntésről, a Telex értesülései szerint a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák tanácsadója és régi mentora.

Balog Zoltán és Novák Katalin

Balog Zoltánt sejtik Novák Katalin kegyelmi döntése mögött – Fotók: (b): MTI/Vajda János // (j): MTI/Sándor-palota

Állítólag Balog volt az, aki arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének kegyelmet adjon. A portál információi szerint, amikor a botrány kitört és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor miniszterelnök csapata magyarázatot kért Balogtól, akkor ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Balog Zoltán konkrétan milyen lépéseket tett a kegyelem megadása érdekében.

Hivatalosan Balog a köztársasági elnök tanácsadó testületének a tagja, azonban – mint a Telex megtudta – a református püspöknek a formális pozícióját messze meghaladó befolyása volt Novák Katalin döntéseire.

Mint ismert, Novák Katalin szombat délután jelentette be, hogy lemond köztársasági elnöki posztjáról. Elmondása szerint azért adott kegyelmet K. Endrének, mert úgy gondolta, a férfi nem élt vissza a rábízott gyermekek bizalmával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top