nlc.hu
Aktuális

Novák Katalin bejelentette lemondását

Novák Katalin elismerte, hogy hibázott, és bejelentette lemondását

A kegyelmi ügy vezetett eddig a döntésig, Varga Judit pedig követte őt, bejelentette, visszavonul a közélettől.

A köztárasági elnök az M1-en jelentette be, hogy lemond köztársasági elnöki posztjáról. Mint elmondta, azért adott kegyelmet K. Endrének, mert úgy gondolta a férfi nem élt vissza rábízott gyermekek bizalmával. 

„Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofiliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor és így van ez ma is” – tette hozzá, majd megjegyezte, magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, vagy ha ez mégis megtörténne, akkor vállalja a felelősséget, kár azzal, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről. 

Államfőként ma utoljára szólok Önökhöz. Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről.

– folytatta beszédét elismerve, a döntés nem személyes okokból volt nehéz számára.

Novák Katalin egyúttal bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott, az áldozatoktól, akik úgy érezték, nem állt ki mellettük, illetve azoktól is, akik úgy érzik, most cserben hagyta őket. Ezután köszönetet mondott az elmúlt két évért, kiemelve azokat, akikkel együtt dolgozhatott, illetve férjét, és gyermekeit. 

„A politika kemény, olykor kegyetlen világ. Vannak, akik azt gondolják, hogy nekünk, nőknek ezért nem is való. Ezzel nem értek egyet. Ne hagyjuk magunkat! Kellenek a nők a közéletbe is, mert hitem szerint akkor idővel méltányosabb, békésebb és bizonyára tartalmasabb lesz ez a világ. Hálás vagyok azért, hogy a magyar nemzetet szolgálhattam. Isten, áldd meg a magyart! Mert a TIÉD az ország, TIÉD a hatalom és TIÉD a dicsőség” – zárta szavait.

Novák Katalin a napokban külföldön tartózkodott, és ugyan vasárnapig tartott volna a hivatalos programja Dohában, de ezt megszakítva szombat reggel egy katonai géppel hazarepült Magyarországra, írja a Telex.

Novák Katalin

Fotó: MTI/Sándor-palota

Bő egy hete, február másodikán jelent meg a 444 cikke arról, hogy Novák Katalin a pápa látogatásának ürügyén megkegyelmezett a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, K. Endrének tavaly áprilisban. A férfit kényszerítés kísérlete és vesztegetés miatt ítélték el, miután a bíróság szerint segítséget akart nyújtani a bicskei gyermekotthon igazgatójának, hogy eltussolja az egyik gyerekkel szembeni szexuális zaklatátos ügyét, amiért az igazgatót végül elítélték.

A Sándor-palota még aznap reagált. „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet” – írták rövid közleményükben, és hozzátették, konkrét kegyelmi ügyekben a jogszabályok alapján nem tudnak részletes tájékoztatást adni.

A botrány eközben tovább dagadt, a köztársasági elnök pedig kedden, az örmény elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva nyilatkozott kegyelmi ügyről. „Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. Az én elnökségem alatt nem volt, és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is” – mondta, és hozzátette, szerinte minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és természeténél fogva megosztó, ő pedig az elé terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszik a leginkább körültekintően dönteni.

Fontos fordulópont volt, amikor Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, alkotmánymódosítást kezdeményez a kormány nevében. „Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem. Ez a személyes meggyőződésem” jelentette ki a miniszterelnök, aki hozzátette, itt nincs helye a jogászkodásnak, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel. „A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt” – kommentálta a Sándor-palota a fejleményeket. 

Mindeközben többen is kiléptek a köztársasági elnök tanácsadói testületéből, péntek este Budapesten sokan gyűltek össze a Sándor-palota előtt Novák Katalin lemondását követelve, és az volt a terv, hogy szombaton is lesz demonstráció.

Plüssfigurák a Momentum Mozgalom által szervezett tüntetés után a Sándor-palota előtt 2024. február 9-én

Plüssfigurák a Momentum Mozgalom által szervezett tüntetés után a Sándor-palota előtt 2024. február 9-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Novák Katalin beszéde után pedig Varga Judit Facebook-oldalán osztotta meg, hogy visszavonul a közélettől, lemond országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-lista vezetéséről is.

„Magyarország köztársasági elnöke a mai napon lemondott. A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom” – indokolta meg a döntését. 

„Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam. Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében” – tette hozzá.

Varga Judit

Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top