nlc.hu
Aktuális

Novák Katalin lemondását követelték demonstrálók Budapesten

Sokan gyűltek össze a Sándor-palota előtt Novák Katalin lemondását követelve

Az RTL pedig vasárnap új műsorban foglalkozik majd a bicskei gyermekotthonban történt visszaélésekkel.

A köztársasági elnök lemondását és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter közéletből távozását követelték az Országos Közös Akarat elnevezésű csoport szervezésében pénteken Budapesten, a Belügyminisztérium központi épülete előtt. A demonstrálók az ellen tiltakoztak, hogy Novák Katalin államfő kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon kényszerítés miatt elítélt volt igazgatóhelyettesének, írja az MTI.

Simkó Edit pedagógus, aktivista az eseményen azt hangsúlyozta, hogy “gyermeket nem bántunk, nem alázunk meg és nem zsarolunk meg”. Novák Katalin és Varga Judit annak adott kegyelmet, aki a legkiszolgáltatottabbakat bántotta – tette hozzá. Úgy vélekedett, “lehullott a propaganda leple, megláthattuk a rezsim rongy erkölcsiségét, hamis hitét”. Novák Katalin és Varga Judit pedig arcai voltak ennek az aljasságnak, és mindezt anyaként tették – hangoztatta Simkó Edit.

Novák Katalin köztársasági elnök

Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában 2023. július 4-én. (Fotó: MTI/Sándor-palota/Kékesi Donát)

Kiss Gergő, az Egységes Diákfront elnökségi tagja azt mondta: Pintér Sándor belügyminiszternek és a nyomozóknak dolguk van még az ügyben, a rendőrségnek nyomoznia kell tovább. Az állam többszörösen cserben hagyta a gyerekeket, ezért legalább kárenyhítést kell nyújtani – jelentette ki. A demonstráció résztvevői ezt követően a Lánchídon keresztül a budai Várba, a Sándor-palota elé vonultak, ahol csatlakoztak a Momentum Mozgalom által meghirdetett tüntetéshez.

A Belügyminisztérium előtti demonstráción részt vett több politikus is, a Sándor-palota előtt pedig felszólalt többek között Orosz Anna a Momentumtól, Ésik Sándor, a Diétás Magyar Múzsa szerzője, Antoni Rita társadalmi nemek szakértő, Jámbor András országgyűlési képviselő, Szilágyi Kitti óvodapedagógus, valamint Pető Attila, aki elsőként vállalta névvel és arccal azt, hogy egy pap gyerekkorában zaklatta, és felolvasták az egyik bicskei áldozat levelét is.

Novák Katalin köztársasági elnök lemondását és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter közéletből való távozását követelő, az Országos Közös Akarat elnevezésű csoport által szervezett tüntetés résztvevői

Novák Katalin köztársasági elnök lemondását és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter közéletből való távozását követelő, az Országos Közös Akarat elnevezésű csoport által szervezett tüntetés résztvevői a Belügyminisztérium központi épülete előtt 2024. február 9-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„Iszonyú sok hátrány érte őket az elmúlt években, miközben irdatlan áldozatot hoztak azzal, hogy ország-világ előtt felvállalták mindazt, amit velük tettek, amit ellenük elkövettek”

mondta A Házon kívül riportere, Moskovics Judit, aki egykor felderítette a bicskei gyermekotthonban történt sorozatos szexuális visszaéléseket, és aki a legújabb adásban nem a hatalmas politikai botrányt keltő elnöki kegyelem ügyét járja körül, hanem az áldozatok újra átélt traumájára szeretné a figyelmet irányítani. Az egyik áldozat mellett megszólal majd egy volt nevelő, valamint egy külsős programtartó is.

„A zárt világ, amiben V. János 26 éven keresztül volt igazgató, amiben 1990 óta volt igazgatóhelyettes K. Endre. Akik olyan zárt világot teremtettek, aminek fenntartása, állandósága központi érdekük volt. Egy kastély egy parkban, körülötte egy valóságos kis falu. Aminek falai közt ha történt valami, akkor az volt a legfontosabb, nehogy kikerüljön valami, hogy oldódjon meg házon belül, nehogy veszélybe kerüljön a mi kis békés, nyugodt birodalmunk léte.

És ezt védte mindenki, aki részese volt, bármi áron. És mások is tudtak erről, és hallgattak. Miközben közszájon forgott minden az igazgatóról. Mégsem hitt senki sokáig az áldozatoknak. Hiszen ezek csak drogos kisgyerekek, összevissza hazudoznak”

– mondta a műsor riportere.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top