nlc.hu
Aktuális

Ideiglenesen Kövér László veszi át Novák Katalin feladatait

Kövér László veszi át Novák Katalin feladatait a köztársasági elnök lemondása után

Csak átmenetileg tölti majd be a posztot, hogy a tényleges utód ki lesz, azt egyelőre nem tudni.

Mint mi is megírtuk, szombat délután Novák Katalin bejelentette, hogy lemond a posztjáról a kegyelmi botrány miatt. Mint a Telex írta, csak akkor szűnik meg a megbízatása, ha a parlament azt elfogadja, ami azt jelenti szavazásig formailag ő marad a köztársasági elnök.

Hogy ki lesz hivatalosan az utódja, arról a parlament a megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül dönt. A választás időpontját az Országgyűlés elnöke, Kövér László tűzi ki, és az új köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba.

Egészen addig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja. Számára pedig ez nem ismeretlen terep, hiszen 2012-ben Schmitt Pál lemondása után bő egy hónapig már ellátta ezt a feladatot.

Kövér László

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Köztársasági elnöknek az Alaptörvény szerint bármely magyar állampolgár megválasztható, aki elmúlt harmincöt éves. Ahhoz azonban, hogy valakinek a neve felkerüljön a szavazólapra, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének ajánlására van szükség.

A törvény szerint Novák Katalint a lemondása után is köztársasági elnökként kell szólítani, ami pedig a juttatásokat illeti, köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők: ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 4,5 millió forint havonta.

Persze a Sándor-palotát el kell hagynia, és családjával a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából is ki kell költöznie, ám az Országgyűlés Hivatalától kap egy másik lakást egyfős személyzettel, és a fenntartási költségeket is az állam állja.

És ez nem minden, a volt köztársasági elnök élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és személyes autóhasználat illeti meg. A titkárság elhelyezését és működési költségeit is az Országggyűlés Hivatala biztosítja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top