Család

A szakértő szerint több lesz a gyerekbántalmazás az összezártság miatt

A krízis olyan körülményeket teremt, amivel megágyaz a több gyerekbántalmazásnak. Vészjósló látlelet jelent meg a New York Timesban egy gyerekbántalmazási szakértő gyermekorvostól.

Teljes családok zárkóztak be, olykor egészen szűk lakásokba. A szorongás az egészségünk, a jövedelmünk és a gyerekek tanulása miatt óhatatlanul növekszik bennünk, a gyerekek pedig nem találkoznak a tanáraikkal, a tanácsadóikkal és más olyan személyekkel, akik normális helyzetben megbizonyosodhatnának a jólétükről. A koronavírus megteremtette az ideális körülményeket ahhoz, hogy a gyermekbántalmazás jelei észrevétlenek maradjanak. Ezekkel a felzaklató mondatokkal kezdődik Nina Agrawal gyerekorvos véleménycikke a New York Timesban.

Már a 2008-as gazdasági válság is betett

A járvány kezdete óta Magyarországon is jelentősen megugrott a családon belüli erőszak bejelentéseinek száma, izzanak a segélyvonalak, ugyanakkor ne legyenek kétségeink afelől, hogy a legtöbb ilyen esetet nem jelentik, titokban marad. Halmozottan igaz ez a gyerekbántalmazásra, a gyerekek ugyanis a családon belüli erőszak legkiszolgáltatottabb áldozatai. A New York Times cikke szerint már a 2008-as gazdasági világválság idején is érezhetően nőtt a bántalmazott gyerekek száma: csecsemőket hoztak be komoly fejsérülésekkel, és voltak, akik ebbe bele is haltak. A bizonytalansággal együtt járó stressz sok szülőnél növelheti az erőszakos viselkedés esélyét, a mentális betegségek felerősödhetnek, és a gyerekek minden eddiginél nagyobb veszélynek lehetnek kitéve a saját otthonukban. New Yorkban az öngyilkosságot fontolgatók aránya is jelentősen megugrott.

A kép illusztráció (Pixabay)

A kép illusztráció (Pixabay)

Válságban még inkább eltitkolják a bántalmazást

Négy közül egy kislány lesz áldozata 18 éves koráig szexuális zaklatásnak, és ez a statisztika békeidőben érvényes, ráadásul az elkövetők nagy része családtag. A gyerekek sok esetben megosztják ezt az édesanyjukkal, aki sokszor mégsem tud fellépni az elkövetővel szemben, ugyanis leggyakrabban ő a család kenyéradója és eltartója. A szakértő szerint az elhallgatás most még inkább jelen lesz, ugyanis járványhelyzetben szűkülnek a lehetőségek, kevesebb a pénz, és egyre kevesebb helyről lehet segítséget remélni. Ez azt jelenti, hogy most a fiatal áldozatokat senki sem fogja megvédeni az elkövetőktől. A gyerekbántalmazási esetek 20 százalékát az Egyesült Államokban tanárok vagy más gyermekjóléti szakemberek szokták bejelenteni, és mivel most ők nem találkoznak a gyerekekkel, egy újabb védvonal szűnik meg.

Így segítene a szakértő

Az egymás közötti távolságtartás nem jelent emocionális távolságtartást – mondja a szakértő. Ha ismerünk olyan családokat, melyekről tudjuk, hogy náluk könnyen előfordulhat ilyesmi, próbáljunk rájuk nagyobb figyelmet fordítani. Egy-egy emberi, apró ajándékkal – egy ajándék kifestővel, valamilyen étellel – is sokat tudtunk segíteni, és csökkenthetjük a szülők stresszét, és virtuálisan is érdeklődjünk a hogylétük felől. Ne feledjük, hogy a gyerekbántalmazást bárki jelentheti, aki úgy gondolja, hogy tanúja annak. Ugyanezt javasolja a közösségek szervezőinek, a hitközösségek vezetőinek és a szociális munkásoknak is: legalább virtuálisan próbáljanak meggyőződni arról, hogy egy-egy családban jól vannak-e a gyerekek. Minél több felületen reklámozzák azokat a segélyhívó számokat, ahol a bántalmazottak segítséget kérhetnek, a szülők pedig különféle online csoportokban segítség a gyerekek tanulását, ahol egymás gyerekeiről is többet tudhatnak meg, és a köztük lévő összetartás is segíthet.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) a nap 24 órájában hívható a 06-80-20-55-20-as telefonszámon, a Hintalovon Segélyvonal pedig kedden és csütörtökön délután 2 és 4 között tart chates ügyfélszolgálatot a www.yelon.hu/szuloknek oldalon, ahol próbálnak segíteni a bajba jutott gyerekeknek, szülőknek.

nlc.kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top