nlc.hu
Család

Újraindul az otthonfelújítási program: itt a részletek

Újraindul az otthonfelújítási program: hétmillió forintos felújítást támogatnak, egymilliós önrész kell

Az állam az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését támogatja. A szegényebb térségek lakói több támogatáshoz juthatnak.

Egymillió forint önrészre lesz szükség a megújult otthonfelújítási programhoz, amihez kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a lakók. A felújítás-támogatási program célja, hogy energiamegtakarítást érjen el az ország. Az új lakásfelújítási támogatást hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, a melegvíz-rendszer és a fűtési rendszer korszerűsítésére, például modernebb gázkazánokra lehet felhasználni – írja a Blikk.

házfelújítás

Itt az otthonfelújítási program részletei (fotó: Getty Images)

7 millió forintos beruházási keretre van szükség, ehhez 1 millió forintos önrész kell, a maradék 6 millió forint részben állami támogatás, részben kedvezményes, kamatmentes hitel lesz. A vissza nem térítendő rész várhatóan 2,5 és 3,5 millió forint közötti összeg lesz, és a régió átlagjövedelme alapján dőlhet el. A kamatmentes hitel futamideje 8 év lesz. A támogatás akkor vehető igénybe, ha a beruházással a lakók legalább 30 százalékos energiamegtakarítást tudnak elérni. A cél az, hogy a lakók könnyebben bekerüljenek a rezsicsökkentés sávhatára alá.

A támogatás pontos részleteit június elején tervezik bejelenteni. A családi házak felújítási programja mellett egy középületek korszerűsítésével kapcsolatos terven is dolgoznak. Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára szerint a programot Európai Uniós forrásból tervezik finanszírozni. A programtól közel 20 ezer családi ház felújítását várják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top