nlc.hu
Család

A babaváró kölcsön és a lakásfelújítási támogatás szabályainak változása

Változtak a babaváró kölcsön és a lakásfelújítási támogatás szabályai

Kaptak még egy utolsó esélyt az otthonfelújítási támogatást igénylők.

Megjelent a kedden este közzétett Magyar Közlönyben a családi otthonteremtési kedvezmény és a babaváró támogatás szabályait módosító kormányrendelet – írja a Bank360.hu.

A rendelet azoknak nyitja meg újra a lehetőséget, akik az utolsó napokban adták be az otthonfelújítási támogatás iránti kérelmüket, és azt az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el.

Az új jogszabály szerint április 19-től a támogatási kérelem elutasítása után mégis meg lehet szerezni a támogatást az alábbi két esetben:

  • ha a kérelmet azért utasították el, mert az igénylés beadásakor nem laktak az igénylők a felújított ingatlanban legalább egy éve,
  • ha 5000 forintnál magasabb összegű köztartozás miatt utasították el a kérelmet.
Egy fiatal anya germekeivel sétál egy babaváró támogatást hirdetõ plakát mellett a Városligetben

Egy fiatal anya gyermekeivel sétál egy babaváró támogatást hirdetõ plakát mellett a Városligetben (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Az új rendelet a babaváró hitelnél is módosít a szabályokon, adva egy kedvezményt az igénylőknek: a törlesztés szüneteltetését, illetve a gyermekvállalási támogatást 60 napja van igényelni annak, aki erre jogosulttá válik. Ezt a határidőt 180 napra emelték az alábbi esetekben:

  • vér szerinti gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hetét követően – ideértve a szülést követő időszakot is – legkésőbb a gyermek születésétől számítva;
  • örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válásának napjától;
  • a magzat elhalása vagy halva születése esetén az erre vonatkozó igazolás keltétől számolva indul a 180 nap.

Ez visszamenőleg is érvényes, vagyis akinél már lejárt a 60 napos határidő, az új szabály hatálybalépésének napjától (ez esetben április 28-tól) számolva 180 napig benyújthatja a kérvényt a szüneteltetésre és a gyermekvállalási támogatásra is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top