nlc.hu
Család

Az ókori uralkodók botrányai

Szeretők, erőszak, bordélyház – Az ókori uralkodók szexbotrányaitól ma is elpirulnál

Tévhit azt gondolni, hogy a szexbotrányok újkeletű jelenségek lennének, már az őseink is eléggé erkölcstelenek voltak. 10 sokkoló szexbotrányt hoztunk a múltból.

A szexbotrányok az ókori világban annyiban mindenképpen különböztek a mai botrányoktól, hogy nem a bulvárral és celebséggel, hanem inkább összeesküvésekkel, gyilkosságokkal és kivégzésekkel fonódtak össze. Bemutatjuk a történelem 10 sokkoló szexbotrányát az ókori időkből.

Az erkölcstelen bírák

Kr. e. 1155 körül III. Ramszesz egyiptomi fáraót meggyilkolták egy összeesküvés során, amelyet felesége vezetett. Utódja, IV. Ramszesz 12 bíróból álló bizottságot állított fel az összeesküvés kivizsgálására. A bírák felfedezték, hogy Tiye összeesküvésében számos udvari tisztviselő és ágyas vett részt, akiket halálra ítéltek, a tárgyalást azonban megzavarta egy szexbotrány. Kiderült ugyanis, hogy a bírák közül hármat az összeesküvéshez kapcsolódó nők csábítottak el. Az ókori bírósági jegyzőkönyvek szerint „a nők ott találták [a bírákat], szépen elszórakoztak velük odalent.” A három érintett bíró közül az egyiknek levágták az orrát és a fülét, míg a másikat „úgy büntették, hogy száműzték. Öngyilkos lett.” A harmadik bíró csak megrovásban részesült, valószínűleg azért, mert a társai ellen tanúskodott.

A sötét templom és a kutyamaszk

Tiberius uralkodása idején Rómát egy különös szexbotrány rázta meg. Egy Decius Mundus nevű nemes egy Paulina nevű férjes asszonyra vetette a szemét, még 200 ezer drachmát is felajánlott neki, hogy töltse vele az éjszakát, de a tiszteletreméltó Paulina visszautasította.

Decius azonban nem adta fel ilyen könnyen. Tudta, hogy Paulina az egyiptomi istenek elkötelezett híve, ezért megvesztegette Ízisz papjait, hogy mondják azt Paulinának, hogy Anubisz isten meg kíván jelenni neki. Paulina készségesen elment éjszaka a templomba, ahol Decius a kutyafejű Anubisznak álcázta magát. A sötétben Paulina elhitte, hogy Decius tényleg Anubisz, és „éjszakai szolgálatot végzett neki.” Néhány nappal később Decius elmondta neki az igazat, és azzal hencegett, hogy 200 ezer drachmát spórolt meg. Paulina elborzadva panaszt tett a császárnál, aminek az lett az eredménye, hogy a papokat keresztre feszítették, az Ízisz-templomot pedig felgyújtották – Decius azonban csak száműzetésbe vonult.

Anubis szexbotrány

Forrás: Fortunino Matania

Botrányba fulladt állam

Az ókori Kínában egy hírhedt szexbotrány tönkretette Chen államát. A férjezett Hszia Ji viszonyt folytatott Chen Ling herceggel és két miniszterével, akik gyakran viselték a nő alsóneműjét a ruhájuk alatt. Mindhárman nyíltan hencegtek a kapcsolatukkal, ami feldühítette Hszia Ji fiát, Hszia Zengsut. I.e. 599-ben a három férfi részegen bulizott Hszia Ji házában, amikor Hszia Zengsu megjelent. Ling herceg az egyik miniszteréhez fordult, és azzal viccelődött, hogy a fiatalember gyanúsan hasonlít a miniszterre, arra utalva, hogy a fiú anyjával együtt hált. „Rád is nagyon hasonlít” – viccelődött vissza a miniszter. Ekkor Hszia Zengsu annyira feldühödött, hogy megölte a herceget. A káoszban a két miniszter elmenekült, egyenesen a rivális Zhuang királyhoz szaladtak, aki az incidenst ürügyként használta fel Chen meghódítására. Hszia Zenghut kivégezték, és egész Kína megtanulta a leckét az anyázós viccekkel kapcsolatban.

A vonzalom, ami elpusztított egy zsarnokot

A testvérek, Hippiasz és Hipparkhosz, apjuk Kr. e. 527-ben bekövetkezett halála után Athén uralkodói lettek. A bajok azonban akkor kezdődtek, amikor Hipparkhosz beleszeretett a jóképű, ifjú Harmodioszba. Az ókori Görögországban ez persze önmagában még nem számított botránynak. Azonban az megbotránkoztató volt, hogy Harmodiosz már kapcsolatban állt egy Arisztogiton nevű férfival.

Hipparkhosz megpróbálta kihasználni a hatalmát, hogy szétválassza a párt, és Harmodiosz szeretője legyen.

Mivel nem volt más lehetőségük, Arisztogiton és Harmodiosz úgy döntöttek, hogy dicsőségben távoznak, a zsúfolt Panathenaea-ünnepségen Hipparkhoszhoz léptek és leszúrták. A zsarnok őrei ott helyben megölték Harmodioszt, míg Arisztogitont megkínozták és kivégezték. Az athéniak később szobrot állítottak a szerelmeseknek, a zsarnokság elleni lázadás tiszteletére.

Harmodiosz meggyilkolása

Harmodiosz meggyilkolása (Fotó: Ken Welsh/Design Pics/Universal Images Group via Getty Images)

A király, aki kukkoltatta a feleségét

Kandaulész Lídiának, a mai Nyugat-Törökország területén fekvő hatalmas királyságnak volt a királya. Az írások szerint Kandaulész egy kissé bunkó volt, aki mindig a dögös feleségével hencegett. Kr. e. 718-ban megkérdezte kedvenc testőrét, Gügészt, hogy akarja-e látni a királynőt meztelenül, amit Gügész tiszteletteljesen elutasított. Kandaulész azonban ragaszkodott hozzá, és azt mondta Gügésznek, hogy bújjon el a hálószobájuk ajtaja mögé, és nézze végig a királyné vetkőzését. Sajnos a nő kiszúrta Gügészt, majd dühös lett, miután megtudta, hogy mit tett a férje. Döntés elé állította Gügészt: megöli Kandaulészt és feleségül veszi a királynét, vagy a nő nyilvánosan megvádolja Gügészt, hogy kémkedett utána, és ezzel arra kényszeríti Kandaulészt, hogy kivégeztesse a testőrt. Nem meglepő módon Gügész az első lehetőséget választotta. Aznap éjjel Kandaulész belépett a hálószobába, és Gügész – aki ismét az ajtó mögé bújt – leszúrta.

Kandaulész és Gügész

William Etty: Kandaulész, Lídia királya, titkon megmutatja feleségét Gügésznek

A kínai hamis eunuch

Kína első császára, Qin Shi Huang uralkodásának elején szokatlan botrány tört ki. Anyja, Zhao királynő viszonyt folytatott Lu Buwei miniszterrel, a miniszter azonban nehezen tudta titokban látogatni a királynőt, aki így szexuálisan frusztrálttá vált. Ezért a pár felkutatott egy Lao Ai nevű férfit, aki hatalmas péniszéről volt híres. Miután Lao Ai beleegyezett, hogy a királynő szeretője legyen, Lu Buwei megrendezte Lao Ai kasztrálását, kitépte a haját és szakállát, hogy eunuchnak adhassa ki magát, majd Lao Ai-t a királynő szolgálatába küldték.

Eunuchként gyanú nélkül beléphetett a női lakosztályba, ahol sok erkölcstelenséget művelhetett Zhao királynővel.

A csalást végül felfedezték, és Lao Ait kivégezték, családja három generációjával együtt. Lu Buwei és Zhao megúszta száműzetéssel.

A rendkívül féltékeny király

Gadatasznak olyan problémája volt, amellyel mindannyian együtt tudunk érezni: egyszerűen túl szexi volt. Xenophón szerint Gadatasz egy dögös fiatal nemes volt, aki a babiloni Naboniduszt szolgálta. Egy nap a király egyik ágyasa flörtölni kezdett Gadatasszal, mondván, hogy a menyasszonya szerencsés, hogy egy ilyen jóképű férfihez megy feleségül. Hogy a helyzetet még rosszabbá tegye, Gadatasz viszonozta a flörtöt, ami rossz döntésnek bizonyult. A király azonnal elrendelte, hogy Gadataszt kasztrálják a szemtelenségéért, hogy ne tudjon kikezdeni a többi ágyassal. Gadatasz később azzal állt bosszút, hogy átállt Nagy Küroszhoz, és kulcsfontosságú erődítményeket adott át a perzsáknak.

Crassus és a szűz

Marcus Licinius Crassus a történelem egyik leggazdagabb embere és Róma egyik leghatalmasabb politikusa volt. Így amikor szexbotrányba keveredett, az nagyot robbant. Ráadásul különösen szaftos botrányról volt szó: Crassust azzal vádolták, hogy megpróbált elcsábítani egy Vesta-szüzet.

A Vesta-szüzek olyan papnőkből álló rend volt, akik szüzességi fogadalmat tettek, így az, ha valaki megpróbált egy papnőt ágyba vinni, súlyos bűncselekménynek számított.

Crassust bíróság elé állították bűnéért, ám sikerült kivágnia magát a vádak alól azzal, hogy ő csak azért udvarolt annak a bizonyos papnőnek, hogy olcsón megszerezze a villáját. Mivel Crassus híresen kapzsi volt, a bíróság elfogadta ezt alibinek, és felmentette a politikust. Ahogy Plutarkhosz fogalmazott: „A fösvénysége volt az, ami felmentette a vád alól.”

Vesta-szüzek

Jean Raoux: Vesta-szüzek c. festménye (Fotó: leemage / Leemage via AFP)

A graffiti, ami lebuktatta a fáraót

Nehéz biztosan megmondani, hogy mit gondoltak az emberek a szexbotrányokról az ókori világban. Az egyik érdekes példa Hatsepszut, Egyiptom leghíresebb női fáraójának uralkodásából származik. Az a hír járta, hogy Hatsepszutnak viszonya volt udvaroncával, Szenenmuttal. Úgy tűnik, abban az időben is szerettek pletykálkodni az emberek: egy munkás felfestette egy falra Deir el Bahriban a viszonyt. A graffiti egy olyan alakot ábrázolt, aki látszólag fáraói fejdíszt viselt, és akit egy aktus közben örökítettek meg. A második alak kissé androgün volt, mell és pénisz nélkül. Ez jól illett Hatsepszuthoz, akit gyakran ábrázoltak álszakállal.

Heliogabalus, a bordélyház császára

Heliogabalus római császár egész élete egy botrány volt. A 14 évesen hatalomra juttatott tinédzser kezéből hamar kicsúszott az irányítás: a következő néhány évben legalább öt feleséget és egy férjet fogyasztott el. A feljegyzések szerint a császár egy bordélyházat állított fel a palotában, ahol

meztelenül állt a szoba ajtajában… miközben lágy hangon hívta be az arra járókat… a férfiakat, akiket külön utasítottak, hogy játsszák el a szerepüket.

Elagabalus

Jelenet az Elagabalus (2020) c. filmből (Fotó: IMDB)

Heliogabalus azt élvezte ebben, hogy rajtakapták, majd emiatt „hevesen szidalmazza a férje, és addig verje, amíg fekete nem lett a szeme.” Az írások azt is állítják, hogy Heliogabalus gyakran emlegette magát nőként, és jutalmat ajánlott fel annak a sebésznek, aki vaginát tud neki adni. Ki tudja, hogy ezekből a történetekből mennyi igaz, de a korabeli beszámolók egyetértenek abban, hogy Heliogabalust szexbotrányok vették körül, emiatt aztán a nagyanyja puccsot szervezett ellene, és leváltotta őt az unokatestvérével.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top