nlc.hu
Család
Az esti mese előnyei

A baba agyfejlődésében is fontos szerepe van az esti mesének

Az esti mese szerepe nem korlátozódik arra, hogy elaltassuk vele a gyereket - miközben felkészíti az alvásra, közben az agy fejlődését is segíti.

Az esti mesélést nemcsak azért érdemes minél korábban elkezdeni a babával, mert a mese segít neki az elalvásban, hanem azért is, mert az agyfejlődés szempontjából is jótékony hatása van a kutatók szerint. A verbális interakciók mellett javítják a gyerekek logikai készségeit, sőt, még a stressz-szintet is csökkentik. A kutatási eredményekből az is kiderült, hogy az esti mesék felolvasása pozitív hatással van a nyelvi fejlődésre is.

Amellett pedig, hogy a baba nyelvi készségei fejlődnek, még a szülőkre is jó hatással van, ha a gyereknek már babakorban elkezdenek esti mesét olvasni: kutatások szerint a csecsemőknek való könyvolvasás összefügg a szülői érzékenység növekedésével, valamint a szülői stressz csökkenésével.

Nyelvi fejlődés

Az esti mesélés egyik legnyilvánvalóbb előnye, hogy segít fejleszteni a gyerek nyelvi készségeit. A mesehallgatás révén a gyerekek a szókincs gazdag választékával találkoznak, ami segít nekik saját nyelvi képességeik bővítésében. Emellett megtanulják a nyelvi árnyalatokat, például a hangszínt, a hanglejtést és az intonációt, amelyek fontosak a hatékony kommunikációhoz.

Kognitív fejlődés

Az esti mesélés a gyerek kognitív fejlődésében is fontos szerepet játszik. Miközben a gyerekek mesét hallgatnak, képzeletben megjelenítik a szereplőket és az eseményeket – ez a fajta képzeletbeli gondolkodás fejleszti a memóriát, a figyelmet és a koncentrációs készséget.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Érzelmi fejlődés

Az esti mesélés másik fontos előnye, hogy fejleszti a gyerek érzelmi intelligenciáját. A történetek gyakran összetett érzelmekkel és témákkal foglalkoznak, ami segíthet a gyerekeknek abban, hogy megtanuljanak együttérezni másokkal és megértsék saját érzéseiket.

Erkölcsi fejlődés

Az esti mesék segíthetnek a gyerekeknek erkölcsi érzékük és értékrendjük fejlesztésében is. A történetek gyakran tartalmaznak olyan üzenetet, ami segíthet a gyerekeknek megtanulni, mi a helyes és mi a helytelen. Emellett megtanulják az empátiát, a kedvességet és a másokkal való tiszteletteljes bánásmód jelentőségét is.

Kötődés és kapcsolatépítés

Az esti mesélés kiváló módszer a szülő-gyerek kötődés erősítéséhez és a kapcsolatépítéshez. Azzal, hogy minden este együtt töltik az időt és mesét olvasnak, olyan különleges kötelék alakul ki köztük, ami egy életen át tart. Ez a fajta kapcsolatépítés fontos ahhoz, hogy a gyerekek érezzék, hogy a szülők szeretik, értékelik és támogatják őket.

Via

Ez is érdekelhet Meséljenek sok mesét az apák! Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top