nlc.hu
Család
Milyen értékeket közvetítsünk a gyerekeink felé? - a pszichológus szerint ez a mentális egészség kulcsa

Milyen értékeket közvetítsünk a gyerekeink felé? – a pszichológus szerint ez a mentális egészség kulcsa

Mindegyik szülő törekszik arra, hogy a lehető legtöbb tudással és értékkel ruházza fel gyermekét, hogy mentálisan erős és egészséges legyen. De vajon mire van szüksége valójában a gyerekeknek?
Egy anyuka a kislányával tornázik

A világon nem létezik olyan, hogy: tökéletes család. (Még akkor sem, ha kívülről irigylésre méltónak, vagy tökéletesnek látunk egy családot.) Ezzel pedig az ég világon nincsen semmi baj, hiszen a hibákkal és a “tökéletlenséggel” együtt lesz szép kerek a világ. A gyermeknevelés a legnehezebb feladatok közé tartozik, hiszen nemcsak hatalmas felelősséggel, hanem rengeteg kihívással, és nehézséggel jár együtt. De vajon mire van szükségük valójában a felnőttektől? A szülők nap mint nap igyekeznek, hogy a lehető legjobb munkát végezzék a gyereknevelés terén. Karyl McBride pszichológus szerint éppen ezért olyan fontos végiggondolni, hogy milyen értékeket szeretnénk közvetíteni gyermekeink számára. A szakember a TodayPsichology-nek elmondta, hogy az alapvető szükségletek ellátása mellett fontos priorizálni, hogy mivel is tudjuk fejleszteni a gyerekek intelligenciáját és személyiségét. 

Az empátia kulcsfontosságú a gyermeknevelésben 

A pszichológus szerint az empatikus nevelés rendkívül fontos, hiszen ez az alapja annak, hogy a gyerekünkből is együttérző, türelmes felnőtt váljon. Az empatikus nevelés során fontos, hogy ráhangolódjunk a gyermekek érzelmi világára, és figyelembe vegyük, hogy éppen milyen lelki állapotban van, hogyan érzi magát. Ha úgy érzik, hogy szüleik meghallgatják és tisztelik őket, nagyobb valószínűsége van annak, hogy akár gyerekként, akár felnőttként ők is érzékenyek lesznek társaikra, odafigyelnek rájuk és segítik őket. 

Ha megtanuljuk szeretni önmagunkat az rájuk is nagy hatással lehet

A rengeteg pozitív minta mellett a negatívumokat is átadhatjuk a gyerekeknek. Fontos, hogy szülőként is dolgozzunk önmagunkon, de talán, ami a legfontosabb, hogy: szeressük önmagunkat. Ez egy olyan pozitív példa lehet, ami a fiataloknak is segíthet abban, hogy elfogadják saját magukat. 

Ne csak a gyerekek teljesítményét, hanem a személyiségét is értékeljük

Csodálatos érzés, amikor büszkék vagyunk a saját gyerekeinkre, azonban fontos, hogy ne csak a teljesítményükre érkezzen visszajelzés, hanem a személyiségükre is. Ezzel azt az üzenetet közvetíthetjük feléjük, hogy nem csak az fontos, amit elérnek, hanem az is, hogy milyen emberek. 

„Értékeljük a személyiségjegyeiket, a kedvességüket, az őszinteségüket, a tisztességüket, a humorérzéküket és azt, ahogyan más emberekkel bánnak” – mondja Karyl McBride. 

Tartsuk nyitva az ajtót a komoly beszélgetésekhez

Bármennyire is igyekszünk, senkinek sem lehet tökéletes a gyerekkora. Mindig lesznek olyan döntéseink, ami a gyerekünknek valószínűleg nem fog tetszeni, ennek ellenére fontos, hogy őszinték és nyitottak legyünk velük. Fontos, hogy ezek a beszélgetések ne a hibáztatásról, hanem a közös tanulásról szóljanak. Az is teljesen rendben van, ha a családtagok nem értenek egyet, viszont tiszteletben kell tartani egymás érzéseit. 

Példamutatás a felelősségvállalást illetően 

A tetteinkért való felelősségvállalás a mentális egészség egyik alappillére. Fontos átadnunk a gyerekeknek, hogy mindannyian követhetünk el hibákat az életben és sokat számít, hogy tudunk-e tanulni az adott esetből. Ez abban is segíthet, hogy a szüleikkel is őszintébbek legyenek és ne titkolózzanak azért, mert félnek a büntetéstől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top