nlc.hu
Család
Így oldja meg egy hatgyerekes anya a gyerekei nyári szünetét

Így oldja meg egy hatgyerekes anya a gyerekei nyári szünetét: „Amennyire várom a nyarat, a végére azért mindig elfáradok”

Nem csak a tábor jöhet szóba.
nyaralás

Minden szülő próbálja a lehető leginkább fájdalommentesen megoldani az iskolások, óvodások nyári felügyeletét. Fontos, hogy a gyerek is tudjon pihenni, feltöltődni, de ne kerüljön egy vagyonba a gyerek nyári programja. A 6 gyereket nevelő, író-coach Petrus Márta osztotta meg tapasztalatait a Reggeliben.

“Mi mozaikcsalád vagyunk. A nagyok 12, 13, 14, 15 évesek, a kicsik, az ikrek pedig 7 évesek. (…) Táborok folyamatosan vannak, folyamatosan szervezik, (…) ráadásul most már nincs olyan téma, amire ne lenne tematikus tábor. Most már azt látom, mivel aktívak a nagyszülők, sokan már nem tudjuk úgy megoldani, hogy akkor menjenek a nagyszülőkhöz a gyerekek, és akkor nyár végén majd összeszedjük, hanem a szülőknek egyszerűen meg kell oldani a gyerekek felügyeletét, viszont tényleg nagyon jópofa táborok vannak. Szerintem nincs olyan gyerek, aki ne találna magának valót, ami az ő kis világához illik” – magyarázta Petrus Márta, hozzátéve: ugyan durva ezeknek a táboroknak az ára, de vannak önkormányzati táborok is. “Azokat érdemes megnézni, mert tök jók szoktak lenni. Minden héten van kirándulás, tök jó programok vannak. Azok is nagyon jók, és azok pont azért vannak, hogy segítség a szülőket” – hívta fel a figyelmet.

“Meg lehet nézni, hogy az iskolában a tanító nénik, tanárnők, az oviban az óvónők tartanak-e. (…) Szerintem nagyon fontos egy táborválasztásnál, hogy ismerjük-e azokat, akik tartják, hallottunk-e róluk, van-e tapasztalatuk. (…) Mindig azt szoktam javasolni, hogy azért nézzük meg a környékünkön az ismerősök között, hogy valaki szervez-e olyat, amire szívesen elküldjük a gyereket” – javasolta Petrus Márta.

Elmondása szerint amikor még egyedülálló anyuka volt, akkor nagy sikere volt annak, hogy baráti családok összeállnak: “Azt mondja az egyik család,  hogy most legyenek nálam a gyerekek egyik héten, akkor mindenki dolgozhat vagy édeskettesben lehet, következő héten pedig a másik család vállalná azt az X számú baráti társaság gyerekeit”.

Meglátása szerint, nem kell a gyerek egész nyarát teljesen beosztani. “Ha meg tudják oldani a szülők, akkor minél többet otthon nyugizzunk. Jók a táborok arra is, hogy új élményeket szerezzenek a gyerekek, de minimum egy jó 4 hét legyen pihi, mert kifáradnak a gyerekek a tanév során. Most amúgy is hosszabb volt” – emelte ki a nagycsaládos anyuka. “A nyár arról is szólna, hogy közös élményeket is szerezzünk családilag, hogy együtt töltsük az időt. Amire évközben nincs idő, azt most tényleg meg tudjuk csinálni közösen” – fűzte hozzá.

Bevallotta, mindezek ellenére nagyon nehéz a 6 gyerek nyarát megoldani: “Őszintén megmondom, amennyire várom a nyarat, a végére azért mindig elfáradok. (…) Van egy hosszú listánk, hogy ki mit szeret enni. (…) Mindig mindent tervezünk: az étkezéseket, a programokat, mert csak így tudjuk ezt a gyerekszámot jól koordinálni” .

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top