nlc.hu
Család
43 évig ült ártatlanul börtönben egy amerikai nő

43 évig ült ártatlanul börtönben egy amerikai nő

Sandra Hemme ezzel a leghosszabb ideig jogtalanul börtönbüntetésre ítélt nő az Egyesült Államok történetében.

Hatályon kívül helyezték egy több mint 40 éve gyilkosságért börtönben ülő amerikai nő ítéletét, miután a bíró „egyértelmű és meggyőző bizonyítékokat” talált arra, hogy a nő ártatlan.

A most 63 éves Sandra „Sandy” Hemme-et a Missouri állambeli St Josephben élő könyvtári dolgozó, Patricia Jeschke 1980-as meggyilkolásáért ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre. Hemme beismerő vallomást tett a rendőrségen, miközben pszichiátriai kezelés alatt ált – írja a Guardian.

Pénteken a Livingston megyei körzeti bíró, Ryan Horsman úgy határozott, hogy a bizonyítékok alapján a gyilkosságot egy helyi rendőr követte el, aki később egy másik bűncselekmény miatt börtönbe került, és azóta meghalt.

Sandra „Sandy” Hemme több mint 43 évet töltött börtönben egy 1980-as gyilkosságért a Missouri állambeli St. Josephben

Sandra „Sandy” Hemme több mint 43 évet töltött börtönben egy 1980-as gyilkosságért a Missouri állambeli St. Josephben (Fotó: Neil Nakahodo/The Kansas City Star/Tribune News Service via Getty Images)

Hemme-et, aki az elmúlt 43 évet rácsok mögött töltötte, 30 napon belül szabadon kell engedni, hacsak az ügyészek nem döntenek úgy, hogy újra bíróság elé állítják. Hemme ezzel a leghosszabb ideig jogtalanul börtönbüntetésre ítélt nő az Egyesült Államok történetében – közölte az ártatlanul elítélt emberek kiszabadulásáért küzdő Innocence Project ügyvédei.

A nő felmentését kérő beadványban az ügyvédek azzal érveltek, hogy a hatóságok annak idején figyelmen kívül hagyták Hemme „vadul ellentmondásos” és „tényszerűen lehetetlen” vallomásait. Az akkor 20 éves nő hallucinációk és drogfogyasztás miatt állt kezelés alatt, életének nagy részét 12 éves korától kezdve pszichiátriai fekvőbeteg-ellátáson töltötte.

Egy sor többórás kihallgatáson egymásnak ellentmondó vallomásokat tett, miközben antipszichotikus gyógyszerekkel kezelték.

Olykor olyan erős gyógyszeres kezelés alatt állt, hogy még a fejét sem tudta felemelni, le volt kötözve és egy székhez volt szíjazva

– írták az ügyvédek.

Ráadásul akkoriban a nyomozóknak is mentálisan zavartnak tűnt a nő, aki nem képes teljesen megérteni a kérdéseiket. Hemme ügyvédei szerint a rendőrség kihasználta a nő mentális betegségeit, és hamis vallomások megtételére kényszerítette.

Emellett az ügyvédek szerint a hatóságok akkoriban elhallgatták azokat a bizonyítékokat, amelyek Michael Holmanra, az akkor 22 éves rendőrre terelték a gyanút, aki megpróbálta használni az áldozat hitelkártyáját. Holman teherautóját a tetthely közelében látták, és Holman birtokán találtak egy, az áldozat apja által azonosított fülbevalót. Holman gyanúsított volt, kihallgatták, de a feltárt részleteket soha nem adták át Hemme ügyvédeinek. A férfi ellen biztosítási csalás és betöréses lopások miatt indult nyomozás, és börtönben is ült. A férfi 2015-ben halt meg.

A mostani ítéletben a bíró megállapította, hogy Hemme-et a megbízhatatlan vallomásain kívül semmilyen bizonyíték nem köti a gyilkossághoz, Holmant viszont több bizonyíték is a bűncselekményhez kapcsolja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top