nlc.hu
Aktuális

Harminc év után szabadulhat egy tévesen elítélt amerikai férfi

Harminc évet ült börtönben ártatlanul Lamar Johnson, hamarosan szabadulhat

Hétfőn veszi kezdetét annak a missouri férfinak a tárgyalása, aki közel harminc évet ült börtönben egy olyan gyilkosságért, amelynek elkövetését azóta már két másik bűnöző beismerte.

Amellett, hogy Lamar Johnson régóta ártatlannak vallja magát, Kim Gardner körzeti ügyész is támogatja a rehabilitálására irányuló kérelmét. A missouri ügyészség azonban fenntartja, hogy Johnsont jogszerűen ítélték el a 25 éves Marcus Boyd 1994-es meggyilkolásáért. A meghallgatás a St. Louis-i körzeti bíróságon várhatóan öt napig tart majd, írja az MTI.

Johnson állítása szerint mikor Boydot megölték, ő barátnőjével mérföldekre tartózkodott a gyilkosság helyszínétől. Évekkel később a vád egyik tanúja visszavonta vallomását, miszerint Johnson és Campbell ölte meg Marcus Boydot. Két másik férfi azóta beismerő vallomást tett, akik szerint Johnson nem vett részt a gyilkosságban.

Gardner a Midwest Innocence Project ügyvédjeivel együttműködve vizsgálatot indított az ügyben, amelynek során fényt derítettek az ügyészi hivatal visszaéléseire, ezenkívül a tanúnak történt titkos kifizetéseket, hamisított rendőrségi jelentéseket és hamis tanúvallomásokat is találtak. A volt ügyész és az ügyet vizsgáló nyomozó is elutasította Gardner vádjait.

Börtönőr zárja a cellaajtót

Fotó: Getty Images

A múlt héten Eric Schmitt missouri ügyész Gardner szankcionálását kérte a bíróságtól, arra hivatkozva, hogy a kerületi ügyész információkat hallgat el. Schmitt szerint Gardner irodája Johnson letartóztatása után elmulasztotta tájékoztatni a főügyészi hivatalt, a férfi autójának csomagtartójában fellelt kabáton talált lőpormaradványok vizsgálatáról. Schmitt beadványa szerint a bizonyítékot azért titkolták el, mert az Johnson bűnösségét bizonyítja. Gardner válaszában elmondta, hogy a kabátról szóló laborjelentés átadásának elmulasztása egy elfelejtett e-mail miatt történt. Azt is irrelevánsnak nevezte, mivel a kabátot nem használták a bűncselekmény során.

Johnson évtizedes küzdelme elég volt ahhoz, hogy 2021-ben olyan törvény szülessen Missouriban, amely megkönnyíti az ügyészek számára, hogy új meghallgatásokat kérjenek olyan esetekben, amikor új bizonyítékok állnak rendelkezésre azoknak az ügyében, akiket tévesen ítéltek el. Ennek a törvénynek köszönhetően tavaly egy másik elítéltet, Kevin Stricklandet mentette fel a bíróság, miután az ügyész közölte, hogy az elítéléséhez felhasznált bizonyítékokat azóta cáfolták. Mielőtt a bíróság szabadon engedte, Strickland negyven évet töltött börtönben egy Kansas City-i hármasgyilkosságért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top