nlc.hu
Család
A válások fő okai

Kiderült, melyik házasság van válásra ítélve

Több mint egy évtizednyi kutatási eredmény több ezer házaspárról: kiderítették, mi a válás legfőbb oka.

A Journal of Marriage and Family című folyóiratban 1997-ben megjelent klasszikus tanulmány több mint egy évtizednyi adatot elemzett több ezer házaspárról, hogy kiderítse a válás legfőbb okait. A kutatók hat olyan okot találtak, amelyek a mai napig ugyanolyan aktuálisak, és jelenleg is a vezetői válóokok között vannak.

1. Hűtlenség

A hűtlenség továbbra is a válás egyik legfőbb oka, mivel jelentősen aláássa a kapcsolaton belüli bizalmat és érzelmi biztonságot. Amikor a pár egyik tagja megszegi a hűségesküt, az mély fájdalomhoz és az árulás érzéséhez vezet, ami alááshatja a kapcsolat alapjait, megnehezítve a megbántott fél számára a bizalom visszanyerését vagy a kapcsolat teljes helyreállítását.

Pszichológiai tanulmányok következetesen azt mutatják, hogy a hűtlenség nem pusztán fizikai aktus, hanem az érzelmi elkötelezettség megszegése, amely elengedhetetlen az egészséges párkapcsolat fenntartásához. „A korábbi szakirodalommal összhangban a hűtlenség a válás esélyének különösen nagymértékű növekedésével járt együtt” – írják az 1997-es tanulmány szerzői, Paul Amato és Stacy Rogers.

2. Pénzköltés

A pénzügyi konfliktus is a házassági problémák egyik vezető oka, amelyet gyakran súlyosbítanak az egyik fél felelőtlen költekezési szokásai. Ha az egyik házastárs következetesen a másik féllel való megbeszélés nélkül hoz pénzügyi döntéseket, vagy figyelmen kívül hagyja a családi költségvetést, az nehezteléshez, stresszhez és végül a házasság felbomlásához is vezethet. Ez a probléma túlmutat a pénzügyi stabilitáson – a kapcsolaton belüli tisztelet, kommunikáció és közös célok mélyebb kérdéseit tükrözi.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

3. Alkohol és drogok

A túlzott alkoholfogyasztás vagy droghasználat súlyosan megterhelheti a házasságot, és gyakran említik a válás előzményeként. Mindkét fajta függőség megváltoztatja a viselkedést, rontja az ítélőképességet, és érzelmi instabilitáshoz vezet, ami nem biztonságos vagy kiszámíthatatlan környezetet teremt a kapcsolaton belül. Ráadásul a kábítószerrel való visszaélés gyakran más problémákkal is összefügg, mint például a pénzügyi feszültség, a felelősség elhanyagolása és az érzelmi távolságtartás – mindezek hozzájárulnak a házassági konfliktusokhoz.

4. Féltékenység

A féltékenység, akár a múltbeli tapasztalatokban, akár a jelenlegi bizonytalanságban gyökerezik, megmérgezheti a kapcsolatot. A féltékeny ember bizalmatlan, igyekszik irányítani a másik embert, miközben alacsony önbecsülése, retteg az elhagyástól, vagy feldolgozatlan trauma miatt viselkedik elviselhetetlenül a párja számára. Aki féltékeny, az nem bír szabadulni a fejében a megszállott gondolatoktól, vádaskodik és folyamatos kontroll alatt akarja tartani a párját. Idővel ez a fajta hozzáállás megfojthatja az intimitást és alááshatja az érzelmi kötődést is.

Érdekes módon a kutatók azt találták, hogy a férjek nagyobb valószínűséggel hivatkoztak a feleségek féltékenységére, mint a feleségek, mint a kapcsolatot megterhelő tényezőre. Ez összhangban van azzal a megállapítással is, hogy a férjek összességében kevesebb házassági problémáról számoltak be, mint a feleségek.

5. Hangulatingadozás

A krónikus rosszkedv vagy az állandó hangulatingadozás is bekerült a vezető válóokok közé, mert kiszámíthatatlan és feszült légkört teremt otthon. A hangulatingadozások – akár mentális egészségi problémák, akár a stressz miatt alakulnak ki – gyakori konfliktusokhoz, érzelmi távolságtartáshoz és heves vitákhoz vezethetnek. Amikor a pár egyik tagjának a hangulatingadozásai uralják a párkapcsolati dinamikát, a másik fél érzelmileg elhanyagoltnak vagy feszültnek érezheti magát, és végül felrúghatja miatta az egész házasságot.

6. Irritáló szokások

Idővel a kezdetben szerethetőnek vagy elviselhetőnek tűnő, látszólag jelentéktelen szokások vagy viselkedésformák jelentős feszültségforrássá válhatnak a házasságban. Legyen szó akár a koszos zoknik széthagyásáról, az állandó késésről vagy a feledékenységről, ezek a szokások kimeríthetik a párok közötti türelmet és jóindulatot. Ami enyhe bosszúságnak indul, az gyakori vitákhoz vagy érzelmi eltávolodáshoz vezethez, hogy aztán válásban végződjön.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top