nlc.hu
Család
Ezzel a trükkel tanítsd meg a köszönömre a gyereket!

Ez az egyik legjobb szülői hack: így tanítsd meg a gyereket a köszönömre!

Ahelyett, hogy állandóan azt ismételgetnéd, „mit mondasz?”, van egy trükkösebb módszer arra, hogy a gyerek megköszönje a dolgokat.
A montázson Mike Wallach viselkedéselemző és ahogy a gyerekének ad egy finomságot

Nem könnyű feladat a gyerekeknek megtanítani, hogy köszönjék meg, ha kapnak valamit: ajándékot, egy pohár vizet vagy ha visszaadod a leejtett játékot. A szülők valószínűleg több százszor elismételik a kérdést: „mit mondasz?”, ami után a kicsik nagy nehezen kimondják a bűvös szót, de legközelebb már megint nem megy maguktól. 

Mike Wallach négygyerekes családapa és viselkedéselemző szülőknek szokott nevelési tanácsokat adni. Ezek közül jó párat az ApparentlyParenting néven futó közösségi oldalain is megoszt, rengeteg könnyen kivitelezhető, de hatásos trükköt mutat be.

Az egyik legnépszerűbb videójában arra mutat egy pofonegyszerű módszert, hogy a gyerek megtanulja, hogy meg kell köszönni a dolgokat.

Íme a trükk lényege:

  1. Amikor kér tőled valamit a gyerek, vidd oda neki.
  2. Nyújtsd felé, mintha odaadnád neki, de ne engedd el a tárgyat.
  3. Amikor először ezt csinálod, tanácstalanul néz fel rád, hiszen fogalma sincs, mit akarsz.
  4. Ekkor csak annyit mondasz neki: „mondd azt, hogy köszönöm”.
  5. Amint kimondta, hogy köszönöm, te elengeded a dolgot, amit adtál neki.
  6. Legközelebb, amikor megint kér valamit, odanyújtod neki, ismét nem engeded el a tárgyat, de ekkor már valószínűleg magától fogja azt mondani: köszönöm.
@apparentlyparenting This works so effortlessly and is amazing to see the lasting effect it can have on a child. Try it with your kids and see them transform! #parenting101 #parentingtips #parenting #parentinghacks #tiktokparenting #parentsunite #parentingmadesimple #parentcoach #parentinghack #toddler #respectfulparenting ♬ original sound - ApparentlyParenting

A szakember szerint ez az egyik legjobb szülői trükk. Hozzátette, hogy a későbbiekben nem kell minden alkalommal a kezedben tartanod a dolgot, amit odaadsz a gyereknek, de alkalmanként érdemes megcsinálni, hogy gyakoroljanak.

A kommentelők azt írták, hogy a dolog valóban működik, és mivel mi is kipróbáltuk, egyetértünk velük. Igaz, többen kifogásolták, hogy a módszer csak egy értelmetlen, bemagolt válasz megtanítására alkalmas, és nem lesz őszinte a hála. Más pedig arra emlékeztetett, hogy a szülői példa is nagyon fontos.

(Kiemelt kép: TikTok/apparentlyparenting)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top