nlc.hu
Család
Orvosi hiba miatt halt meg egy 2,5 éves kisfiú

Orvosi mulasztások miatt halt meg egy bárányhimlős kisfiú 2019-ben

A gyerek 2019. február 26-án vírusos bárányhimlő miatt került kórházba.
Orvosok a műtőben

A kisfiú, aki öt éve vírusos bárányhimlő miatt került kórházba, hány és láza is volt – írja az esetről a 444.hu. A lap vonatkozó cikkéből kiderül, hogy február 28-án egy rezidens gyakornok vizsgálta meg a gyereket, mivel az osztályon aznap nem volt szakorvos. Délután a kisfiút – a szülők kérésére – ismét megvizsgálták, az ügyeletes szakorvos akkor megállapította, hogy a gyerek „kezdődő sokkos állapotban volt.”

Mivel a kisfiú tudata nem volt tiszta, nehézlégzése volt és a szíve is szaporán vert, oxigént és infúziót kapott, majd miután az állapota így sem javult, mentővel átszállították a Gyermekgyógyászati Klinikára. „Kórismeként a bárányhimlő fertőzés talaján kialakult, súlyos bakteriális szepszisnek megfelelő vérmérgezést, sokk állapotát és többszervi elégtelenséget rögzítettek.”

Hiába kezdték meg a klinikán azonnal az antibiotikumos kezelést, hiába tették a gyereket lélegeztetőgépre, az állapota március 1-én tovább romlott, és végül megállt a szíve. A család beperelte a kórházat és első- illetve másodfokon is megnyerték a pert 2020-ban illetve 2022-ben. A kórház fellebbezett, és a jogerős döntés után a Kúriához fordult, ahol elutasították a beadványt, és a határozatát közzétette a Bírósági Határozatok Gyűjteményében.

A bíróság szakvélemény értelmében megállapította, hogy a gyermek kezelése egyértelműen nem felelt meg az orvosszakmai szabályoknak. Idézték a szakvéleményből azt a részt is, hogy amennyiben a gyereknél elvégzik a megfelelő vizsgálatokat, megfelelően figyelik az állapotát, és megkapja a klinikán alkalmazott gyógyszereket, akkor „csaknem kategorikusan kijelenthető, hogy a gyermek életben maradt volna” és ezért 

az alperes (vagyis a kórház) tevékenysége, valamint a gyermek halála között közvetlen oksági összefüggés állapítható meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top