nlc.hu
Család
Óvszertilalom a gólyatáborban

Betiltják az óvszert, vagy csak megviccelték a sajtót a gólyatábor szervezői?

A tiltás még senkit sem tartott vissza a szextől - ezt már igazán megtanulhattuk volna az emberiség történelme során. A BME gólyatáborában most úgy tűnik, mégis betiltották a kondomot, hátha így kevesebbet szexelnek az egyetemisták. Vagy az egész csak egy egyetemista poén?

Szerdán kezdődött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának gólyatábora Bodajkon, ahol állítólag betiltották az óvszereket. A 444.hu kereste fel az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnökét, aki megerősítette, hogy nem szabadott kondomot vinni a gólyatáborba, mert így akarják megakadályozni azt, hogy szexeljenek a fiatalok.

No óvszer, no szex

„Valóban igaz, hogy a gumióvszer »a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében kulcsszerepet játszik«, azonban a mi meglátásunk szerint a szexuális kontaktus elkerülése egy fokkal eredményesebben tölti be ugyanezt a szerepet. A gólyatáborok szervezői ezt a táborban hangsúlyozzák és fokozottan felhívják a gólyák figyelmét, hogy a tábor ideje alatt kerülendő a szexuális kontaktus” – írta Radácsi Kristóf EHK-elnök.

Bár az elnöki poszt komoly tisztség, mégis reméljük, hogy csak viccelődött Radácsi Kristóf, mert ha valóban azt gondolják, hogy kevesebbet szexel attól bárki, hogy nincs nála óvszer, akkor baj van a fejekben.

Ezek hülyék, nem tiltani, hanem ingyen osztogatni kellene az óvszereket egy gólyatáborban

– reagált a hírre a családom 20 éves tagja, aki szerint ezt biztos nem gondolhatták komolyan a gólyatábor szervezői. Ez utóbbi véleményt osztja az az ismerősünk is, aki sokáig a BME gólyatáborainak szervezői közé tartozott, és szerinte a plakáton kiírt óvszertilalom nem volt komoly, és csak azért reagált Radácsi Kristóf úgy, ahogy, mert „a hülye kérdés hülye választ érdemel”. Mivel nem látunk bele senki fejébe, ezért nem tisztünk eldönteni, hogy most a tiltás mennyire volt tényleg tiltás, de annak utánanéztünk, hogy hol tiltják a világon a óvszerhasználatot, és mire mennek vele. Előre megsúgjuk: semmire sem jó, csak arra hogy nem kívánt terhességek és nemibetegségek járjanak a tilalom nyomában.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Óvszer nélkül 

A World Population Review szerint az egész világon csak Afganisztánban tiltották be törvényileg a kondomokat a tálibok uralomra kerülése óta, illetve Észak-Koreában a sok kis szocialista munkás születésének érdekében az óvszerek gyártását és forgalmazását betiltották ugyan, de a birtoklásuk és használatuk nem ütközik törvénybe, és nem küldik munkatáborba azt, akit rajtakapnak, hogy kondomban szexel.

A világ két legszigorúbb országában van tehát tiltás az óvszereken, és nem a szex mennyiségének csökkentése, hanem a gyerekszám növelése miatt – már csak ezért is nehéz elképzelni, hogy a BME gólyatáborában komolyan gondolták a tilalmat.

Más országokban is találkozhatunk az óvszerekkel kapcsolatban vegyes üzenetekkel, de ezek inkább kulturális vagy vallási alapon nem javasolják a kondomhasználatot. Ez is tiltás, csak nem iktatják törvénybe, bár az emberek gyakran szigorúbban veszik a társadalmi és vallási szabályokat, mint a törvényeket.

Nigériában például a szexuálisan aktív állampolgárok mindössze 52 százaléka használ óvszert a „nagy kockázatú” szexuális tevékenységek esetében, amelyek terhességgel vagy nemibetegséggel végződhetnek. Nigéria egyes részein, leginkább a délkeleti Anambra államban illegális az óvszerhasználatra buzdítani, mivel az ottani vezetők szerint az óvszer az erkölcstelenségre ösztönöz, és a nemzésen kívüli szexet segíti elő. Érdemes megjegyezni, hogy Nigéria legtöbb más részén teljesen ellentétes a nézet, és több vezető támogatja a fogamzásgátlók és az óvszer használatát.

HIV-járvány

World Population Review kiemeli még a Fülöp-szigeteket, ahol az egyik legalacsonyabb az óvszerhasználat az egész ázsiai kontinensen. Egyike annak a hét másik országnak a világon, ahol 2001 óta 25 százalékkal, vagy még ennél is nagyobb mértékben nőtt a HIV-fertőzöttek száma.

A lakosság több mint 80 százaléka katolikus vallású, amely megszégyeníti és megbélyegzi azokat, akik az egyház akarata ellenére fogamzásgátlót használnak.

Emiatt a Fülöp-szigeteken sok hívő és egyház harcol az állam azon erőfeszítései ellen, amelyek a HIV és más betegségek terjedését óvszerhasználattal és egyéb szexuális felvilágosítással próbálják megállítani. A hívek szerint az életmódváltás, és nem a további fogamzásgátló eszközök használata segíthetne a nemibetegségek ellen.

A HIV-járványban Indonézia is erősen érintett, ahol az összes megbetegedés 81 százaléka a védekezés nélküli szexből ered – különösen a szexiparban. Az indonéz egészségügyi miniszter a fertőzés megfékezése érdekében az óvszer és fogamzásgátló használatának tudatosítását szorgalmazza, ám a vallás itt is akadályt jelent. Indonézia erősen vallásos ország, amelynek polgárai közül sokan a muszlim vallást követik, amely ellenzi az óvszerhasználatot, mert az a túlzásba vitt szexhez vezet. Vannak arra törekvések, hogy betiltsák a tinédzserek számára az óvszereket, de egyelőre nincs róla törvény, ám ha egy tinit rajtakapnak, hogy óvszert vásárol, azt könnyen kiközösíthetik a társadalmi és vallási közegében is.

Ha tehát a BME gólyatáborában komolyan gondolják, hogy az óvszer betiltása jó út, akkor javasoljuk, hogy nézzék meg, mire mennek a tiltással más országokban. Ha pedig egy hecc volt az egész, akkor gratulálunk, mert az orránál fogva vezették a fél magyar sajtót, ami igazi egyetemista poén, és abszolút értékelendő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top