Míg a mandulaanyák a vékonyságba hajszolják a gyerekeiket, és kiszámolják, hány kalóriát ehetnek egy nap – szigorúan egészséges nasikkal -, addig a gumimacianyák úgy tűnik, épp ellenkező módon működnek. Az új TikTok-trendet Melissa Willets ötgyermekes anya vizsgálta meg, és arra jutott, hogy a gumimacianyák tulajdonképpen az egyszerű, átlagos anyukák, felesleges is címkézni őket.
Elérhető nassolás
„Bármelyik élelmiszerboltba megyek be az öt gyerekem valamelyikével, elkerülhetetlenül bedobnak a kosárba olyan dolgokat, amelyek nincsenek a listán: ropi, chips, sütik és fánkok – írja az anya. – Néha szólok nekik, hogy tegyék vissza a rágcsálnivalót, az édességet vagy a péksüteményt, de sokszor nem teszem. Úgy gondolom, hogy amíg a gyerekeim kiegyensúlyozott étrendet kapnak, gyümölcsöt és zöldséget is tartalmazó ételeket esznek, addig nem baj, ha olykor a finomságok is bekerülnek a kosárba. Kiderült, hogy van egy név a hozzám hasonló szülőknek a TikTok-on: gumimacianya vagyok.”
A gumimacianya címkét a jelek szerint azok az anyák kapják, akik nemcsak évente egyszer engedik a gyerekeiknek a gyorsételeket, édességet, chipset, hanem a család életében ezek rendszeresen jelen vannak és elérhető ételek számukra. A gumimacianyák egyik jellemzője, hogy nem mikromenedzselik a gyerekeik étrendjét, nem követik megszállottan, hogy milyen tápanyagok kerülnek a gyerekek tányérjára, és nem akarják mindenáron ellenőrizni még azt is, amit a menzán kapnak a gyerekek – szemben a mandulaanyákkal, akik épp ezt teszik. A gumimacianyák nyitottak az édességekre és nasikra, nem ijednek meg, ha a gyerek ki akarja próbálni a legújabb reklámozott finomságot, hanem vele együtt esznek ők is belőle.
A mandulaanyák hibája?
Érdekes módon a TikTok-felhasználók között sok hozzászóló írta azt, hogy gumimacianyának tartja magát, de egyébként a saját anyjuk mandulaanya volt a gyerekkorukban, és valószínűleg pont a szigorú nevelésre, étrendmegszorításra reagálva döntöttek úgy, hogy mindig elérhetővé teszik a gyerekeik számára otthon a finomságokat és rágcsálnivalókat.
„Nem számít, milyen pszichológia áll mögötte, az én szemszögemből nézve az, hogy fagyasztott palacsintával és csirkefalatkákkal van teli a mélyhűtő, és chipsekkel, müzliszeletekkel, gabonapehellyel töltöm meg a kamrát, az egyszerűen túlélést jelent – írja az anya.
Mert a gyerekeim nem elégszenek meg egy zellerrúddal és egy marék mazsolával egy hosszú iskolai nap és az esti úszás, tenisz vagy táncóra után.
Közben egy másik tiktoker és büszke gumimacianya, @authenticallyamanda12 egy rövid videóban bepillantást engedett jól felszerelt konyhájába, ahol halmokban áll az egészségtelen, cukros nassolnivaló, de közben megnyugtatta a nézőket: „Ne aggódjatok. Rengeteg gyümölcs és zöldség is elérhető a gyerekek számára.”
Ez egy fontos pont azokkal kapcsolatban, akik nem a feldolgozott élelmiszerek ellenségei szülőként: az, hogy nem tiltják be a chipset és nápolyit otthon, nem jelenti azt, hogy nincsenek friss és egészséges ételek a hűtőben, amelyek ugyanúgy választhatók a gyerekek számára.
„A mi esetünkben ritkán eszünk étteremben, így a gyerekeim valószínűleg a hét minden napján házi kosztot kapnak – teszi hozzá Willets.
Ha az egészséges, főtt étel után megengednek maguknak egy fagyit, nem fogok bűntudatot érezni miatta – még akkor sem, ha a TikTok gumimacianyái a posztjaik allati kommentekben kaptak hideget-meleget, amiért édességet kaptak a gyerekeik.
Az élelmiszerek címkéinek ellenőrzése fontos, de ugyanilyen fontos az is, hogy élvezzem az életet a családommal, és ne tegyem a gyerekeimet túlságosan paranoiássá azzal kapcsolatban, hogy mit esznek. Mellette pedig beszélünk velünk sokat az egyensúlyról és a mértékletességről, valamint a jó döntések meghozataláról is.”