nlc.hu
Család
Gisèle Pelicot tömeges nemi erőszak áldozata

„Nem bírtam felfogni, hogy én vagyok a fotókon” – Gisèle Pelicot túlélte a tömeges nemi erőszakot, és kiáll a bántalmazottakért

A 71 éves nőt a férje évekig rendszeresen bedrogozta, és idegen férfiakat hívott meg az otthonukba, hogy megerőszakolják az eszméletlen feleségét.

Pár nappal ezelőtt Párizsban és Marseille-ben is tüntetők árasztották el az utcákat, akik a szexuális abúzus, a nemi erőszak ellen tüntettek. Gisèle Pélicot ügye miatt vonultak utcára a szimpatizánsok, a 71 éves nő miatt, akit majdnem egy évtizeden keresztül bántalmazott és használt ki a férje a feleség tudta nélkül.

Rejtélyes tünetek és az igazság

Amikor a hatvanas éveiben járt, Gisèle Pelicot azt hitte, hogy megbolondult. Az életkora nem indokolta, de már memóriazavarok, a furcsa egészségügyi tünetek léptek fel nála: nőgyógyászati problémák, fogyás, vagy az, hogy a karját nem tudta felemelni rendesen – mindebből arra következtetett, hogy valami rejtélyes betegsége van. Egy reggel belenézett a tükörbe és elborzadva látta, hogy új frizurája lett, amire nem emlékezett, hogy előtte nap csináltatta a saját fodrászával. Nem emlékezett arra sem, hogy elköszönt volna a felnőtt gyermekeitől, amikor azok meglátogatták. Annyira félt ezektől az emlékezetkiesésektől, hogy abbahagyta a vezetést, és nem utazott vonattal sem meglátogatni a családját, nehogy elvétse a megállót.

Gisèle Pelicot közel 50 éve hűséges férje, Dominique Pelicot elkísérte a nőt az orvosi vizsgálatokra, és támogatta abban, hogy diagnózist kapjon a betegségre, amiről a nő azt gondolta, hogy Alzheimer-kór. Gisèle – és egyébként az orvosok – álmában sem gondolta volna, hogy a férje a rejtélyes betegség okozója.

2011 és 2020 között, kilenc éven át Dominique rendszeresen bedrogozta a feleségét, és idegen férfiakat hívott meg, hogy megerőszakolják az eszméletlen nőt. Altatókat és szorongásoldó gyógyszereket csempészett porítva Gisèle vacsorájába vagy egy pohár borba, majd üzent az épp aktuális idegen férfinak, aki egy közeli parkolóban várakozott az előzetes megbeszélésük alapján.

A férj egész szabályrendszert hozott létre az erőszak köré: a férfiaknak meg kellett melegíteni a kezüket, mielőtt a nőhöz értek, hogy nehogy felébredjen a hideg érintésre, és ugyanezért semmilyen szagot – kölnit vagy cigit – sem engedélyezett rajtuk.

És ha Gisèle csak megmozdította a karját, az erőszaktevőnek rögtön menni kellett. Dominique ezután filmre vette, ahogy a férfi (akinek nem kellett óvszert húznia, ezért Gisèle-nek most négy nemi úton terjedő betegsége van) megerőszakolta a feleségét, miközben a nő lényegében egy tehetetlen test volt. Az éjszaka végén pedig Dominique megtisztította a felesége testét.

Fotó: Christophe SIMON / AFP

Fotó: Christophe SIMON / AFP

Dominique jelenleg a dél-franciaországi Avignonban áll bíróság előtt, és az tárgyalás Gisèle kérésére nyilvános. A nő három felnőtt gyermekével jelent meg, rendíthetetlenül, elszántan kiáll az igazság mellett, annak ellenére, hogy „romokban hever”. „Amikor az emberek látnak engem, azt mondják: »Milyen erős nő.« A homlokzat szilárdnak tűnik, de belül romhalmaz vagyok. Mindent újra kell építenem.”

Gisèle története nemcsak Franciaországot – ahol még mindig nem egyértelmű a törvény a nők beleegyezési jogával kapcsolatban –, hanem az egész világot elborzasztotta. Amíg ügye szeptember elején bíróság elé nem került, Gisèle névtelen volt. A Le Monde francia napilap 2023 júniusában megjelent leleplező cikkében, amelyben a legtöbb férfit megnevezték és idézték, csak Françoise P. néven említették őt, de Gisèle lemondott a névtelenséghez való jogáról. Azt szeretné, ha a nők tudnák, hogy nem kell szégyenkezniük, ha nemi erőszak áldozataivá válnak.

„A világom darabokra hullott”

A most 71 éves Dominique Pelicot-t azzal vádolják, hogy 2011 és 2020 között elkábította és megerőszakolta feleségét, valamint 72 másik férfit invitált az otthonukba ebben az időszakban, hogy megerőszakolják a feleségét. A rendőrség mintegy 20 ezer képet talált, amelyeket Dominique készített az erőszakról. A férj 50 másik vádlottal együtt áll bíróság elé, akiket szintén szexuális erőszakkal vagy annak kísérletével vádolnak. Dominique bűnösnek vallotta magát:

Nemierőszak-tevő vagyok, mint a többiek ebben a teremben. Imádkozom a feleségemért, a gyermekeimért, az unokáimért, hogy fogadják el a bocsánatkérésemet. Megbántam, amit tettem, bocsánatot kérek, még ha nem is bocsátható meg.

Gisèle férje aprólékosan dokumentálta a bántalmazást, a felvételeket a számítógépén tárolta. Ezt megúszta volna valószínűleg még tovább is, ha két nő nem jelentette volna fel 2020-ban, amiért a férfi a szoknyájuk alá befotózott egy boltban. Gisèle elkísérte a férjét a rendőrségre, azt hitte, hogy ez csak egy apróság, amin túl tudnak lépni, egészen addig, amíg a rendőrök a szexuális életéről kezdték kérdezgetni. „Elmondtam a rendőröknek, hogy soha nem voltam mással a férjemen kívül” – mondta Gisèle.

Ezután a rendőrök megmutatták neki a férje telefonján lévő fotókat, amelyeken egy férfi és egy nő látható egy ágyon. Nem ismerte fel magát, amíg a rendőrök rá nem mutattak, hogy ez az ő hálószobája.

Nem bírtam felfogni, hogy én vagyok a fotókon. Elviselhetetlen volt. A képeken ájultan feküdtem az ágyamban, és egy férfi épp megerőszakolt.

A világom darabokra hullott. Számomra minden összeomlott – mondta a nő. – Minden, amit 50 év alatt felépítettem. Ezek a barbárság jelenetei…” Volt egy pont nem sokkal ezután, amikor Gisèle véget akart vetni az életének, de a három felnőtt gyermeke visszatartotta ettől. Később Gisèle és Dominique lánya felfedezte a bizonyítékok között, hogy az apja őt is lefényképezte. A lány 2022-ben memoárt írt a családja szörnyű élményeiről. 

Tüntetés Gisele Pelicot ért és a megerőszakolt nőkért szeptember 14-én Párizsban (fotó: Pascal SONNET / Hans Lucas)

Tüntetés Gisele Pelicot ért és a megerőszakolt nőkért szeptember 14-én Párizsban (fotó: Pascal SONNET / Hans Lucas)

A tökéletes pár

Gisèle azt hitte, hogy ő és Dominique egy kifejezetten erős kapcsolatban élnek, normális szexuális élettel. 19 évesen ismerkedtek meg, 21 évesen házasodtak össze, három gyermekük és hét unokájuk született. „Nem voltunk gazdagok, de boldogok voltunk – nyilatkozta a nő. – Még a barátaink is azt mondták, hogy mi voltunk az ideális pár.”

Amikor a gyerekek felnőttek, Gisèle volt a családfenntartó, 20 évig menedzserként dolgozott Párizsban, majd a nő 2013-as nyugdíjba vonulása után Mazanba költözött a házaspár, ahol a nyári szünetben a gyerekeik és az unokáik velük nyaralhattak, a teraszon vacsorákat rendeztek és társasjátékokat játszottak – olvasható a lányuk visszaemlékezésében. Dominique és Gisèle látszólag tökéletes pár volt.

Gisèle jóban volt a szomszédjával, aki imádott a kerékpározásról beszélgetni, és fogalma sem volt róla, hogy a férfi át szokott menni hozzájuk, hogy a sötétség leple alatt megerőszakolja őt eszméletlen állapotában.

Az ismerőseik Dominique-ot egy átlagos férfiként jellemezték, a lánya pedig azt írta róla, hogy gondoskodó apa volt, aki elvitte a gyerekeket az iskolába, és akinek mindig volt egy vigasztaló szava, ha szükségük volt rá. A tökéletes férj és apa azonban az időközben megszűnt, a Coco.fr weboldalon – amelyet a „ragadozók vadászterületének” neveztek – idegeneket toborzott, hogy szexeljenek az eszméletlen feleségével. A weboldalhoz 2021 és 2024 között 23 ezer rendőrségi ügy kapcsolódott Franciaországban, amíg a francia hatóságok júniusban be nem zárták. Dominique állítólag az „A son insu” nevű fórumon cserélt üzeneteket, ami lefordítva annyit tesz: 

Anélkül, hogy tudna róla.

A férj azt mondta egy pszichológusnak, hogy azért kezdte el az egészet, mert Gisèle nem volt hajlandó vele együtt swinger életmódot folytatni, azaz más párokat meghívni a hálószobájukba. A férfiaknak küldött üzeneteiben a jelek szerint az „erőszak” szót használta, és tudatta velük, hogy azért ad altatót Gisèle-nek, hogy olyan dolgokat tudjon megtenni a nővel az idegen férfi, amelyeket egyébként visszautasítana.

Dominique-ot azzal is vádolják, hogy 1999-ben megtámadott egy ingatlanügynököt, a 19 éves Estellát. A Le Monde beszámolója szerint Estellát egy férfi bántalmazta, aki egy lakás megtekintésére jelent meg. Amikor Dominique-ot letartóztatták egy korábbi, 2010-es plázás, szoknya alá fotózós incidense miatt, a rendőrség DNS-t vett tőle, és megállapította, hogy az megegyezik az Estella cipőjén talált DNS-sel. A felfedezés után a rendőrök állítólag kapcsolatba hozták őt egy másik ingatlanügynök, a 23 éves Sophie Narme ellen elkövetett, megoldatlan nemi erőszakkal és gyilkossággal; a fiatal nőt 1991-ben elkábították, megerőszakolták és mellkason szúrták. A Le Monde beszámolója szerint Dominique elismerte, hogy „hirtelen felindulásból” támadta meg Estellát, de tagadja Sophie meggyilkolását.

France, Paris, 2024-09-14. Feminist rally in support of Gisele Pelicot and all victims of sexual violence. Several activists perform a choreography inspired by the Chilean feminist collective Las Tesis. Photography by Anna Margueritat / Hans Lucas.France, Paris, 2024-09-14. Fotó: Anna Margueritat / Hans Lucas

Feminista tüntetés Gisele Pelicot és a szexuális erőszak valamennyi áldozatának támogatására (fotó: Anna Margueritat / Hans Lucas)

Túl sok erőszaktevő

A férje, a szomszédja, egy tűzoltó, egy volt rendőrtiszt, egy helyi tanácsos, ápolók, egy katona, egy újságíró, teherautósofőrök és egy köztisztviselő: több mint 70 férfi erőszakolta meg az asszonyt. A bíróság elé állított 50 ember közül 18-an előzetes letartóztatásban vannak, 32-en pedig szabadlábon vesznek részt a tárgyaláson. Egyet még nem tudtak letartóztatni, őt a távollétében fogják bíróság elé állítani. A jelentések szerint a felvételeken további 30 férfi szerepel, akiket még nem sikerült felkutatni. Legtöbbjükre akár 20 év börtönbüntetés is vár, ha bűnösnek találják őket súlyos nemi erőszak vádjában.

A vádlottak közül többen már megjárták a börtönt családon belüli erőszak miatt. Öten közülük gyerekekkel való szexuális visszaélésről szóló anyagok birtoklásával vádolhatók. Sok vádlott pedig párkapcsolatban él és gyerekei vannak – az egyik késve érkezett a bíróságra, mert a fiát vitte el az iskolába.

Gisèle tanúskodott, miközben mind az 51 férfi mögötte ült a tárgyalóteremben. Látott már felvételeket a nemi erőszakokról, de ez a tárgyalás az első alkalom, hogy az erőszaktevőkkel együtt nézte meg a felvételeket a bíróságon. Néhányan közülük bűnösnek vallották magukat, mások azt mondták, hogy Dominique becsapta őket. Egyikük szerint ez „felhatalmazás általi beleegyezés” volt – más szóval, Gisèle férje azt mondta, hogy az aktus rendben van, ami beleegyezésnek számít:

Azt csinál a feleségével, amit akar. Amíg a férj ott volt, addig nem nevezhetjük nemi erőszaknak.

A Le Monde beszámolt arról, hogy ezt a férfit 2023 áprilisában 18 év börtönre ítélték nemi erőszakért és korábbi partnerei elleni erőszakért.

Gisèle kitart amellett, hogy a nemi erőszak nem elég erős szó. Azt mondta a bíróságnak, hogy ez konkrétan kínzás volt. „Amikor látod azt a nőt, akit elkábítottak, bántalmaztak, egy halott ember az ágyon – persze a teste nem hideg, meleg, de olyan a képeken, mintha hulla lennék” – mondta.

Miért mondott le Gisèle a névtelenséghez való jogáról?

„Minden olyan nő nevében beszélek, akit elkábítanak, és nem tud róla. Minden olyan nő nevében teszem, aki talán soha nem fog tudni róla, mi történt vele” – nyilatkozta Gisèle. Ügyvédei hozzátették, hogy a névtelenség megőrzése az, amit a támadói akartak volna. A válása után Gisèle megváltoztatta a vezetéknevét, de a tárgyaláson a férjezett nevét használja.

„Azt akarja, hogy az emberek tudják, mi történt vele, és hogy nincs oka rejtőzködni. Akár tetszik, akár nem, ez a per túlmutat a tárgyalóterem határain. És ha zárt ajtók mögött tartják a tárgyalást, az azt is jelentené, hogy az ügyfelemet bezárják egy helyre azokkal, akik megtámadták őt” – mondta el az ügyvéd.

A perben részt vevő férfiak közül csak az egyiket nem vádolják Gisèle megerőszakolásával, bántalmazásával vagy nemi erőszak kísérletével. Ehelyett az a vád ellene, hogy Dominique-ot másolva elkábította a saját feleségét, hogy megerőszakolja – és Dominique persze megerőszakolta ennek a férfinak a feleségét is. Mostantól decemberig a vádlottak kis csoportokban fognak megjelenni az öt bíróból álló testület előtt. Dominique szeptember 10-én, kedden kórházba került, közvetlenül azelőtt, hogy tanúvallomást kellett volna tennie, ami azt jelenti, hogy a tárgyalást esetleg elnapolhatják.

Források: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top