nlc.hu
Életmód

A nemi erőszak mögötti motivációk

„A nők büntetést érdemelnek” – A nemi erőszak mögött nem a szex, hanem a nőgyűlölet áll

A kutatások azt mutatják, hogy a szexuális ragadozók tettei mögött nem szexuális vágy, hanem nőgyűlölet húzódik meg.

Az erőszaktevők, szexuális ragadozók, gyilkosok motivációit fontos megérteni, már csak azért is, mert sok esetben az áldozatokat hibáztatják egy nemi erőszak vagy szexuális gyilkosság után, miközben semmi köze sincs az áldozat személyének, kinézetének, viselkedésének ahhoz, hogy támadás érte. A kutatások szerint a szexuális bűncselekmények elkövetői gyakran kognitív torzulást mutatnak a nők iránti gyűlölettel kapcsolatban, amihez még hozzáadódik egyfajta jogosultságérzet, hogy nekik minden jár.

A nőkkel szembeni félelem és gyűlölet

Az elmúlt évtizedek során több tanulmány is igyekezett feltárni a szexuális bűncselekményeket (nemi erőszakot és szexuális gyilkosságot) elkövetők jellemzőit, és jelentős kognitív torzulásokat mutattak ki a nőkkel kapcsolatos nézeteikkel kapcsolatban. 2019-ben egy 120, szexuális bűnözőből álló mintában a szexuális gyilkosok és a sorozatos szexuális elkövetők is nőgyűlölő érzelmeket fogalmaztak meg, a nőkkel szemben alapvető ellenségességet mutattak.

A nők szexuális tárgyiasítása szintén igen elterjedt volt a 120 elkövetőből álló mintában, ahogy azt is vallotta a többség, hogy a nemi vágyak ellenőrizhetetlenek, a nők provokatívak, veszélyesek és megbízhatatlanok. 

Ezeket figyelembe véve nem meglepő, hogy a végeredményben kiderült, hogy az elkövetők szerint „a nők büntetést érdemelnek”.

A szexuális gyilkosok mintáin végzett kutatások mellett tanulmányok a nem gyilkos szexuális bűnelkövetők körében is vizsgálták a nőgyűlöletre vonatkozó elméleteket. Az Egyesült Királyságban 37 elítélt erőszaktevőből álló 2004-es kutatásban azt találták, hogy 65 százalékuk „kiismerhetetlennek” vagy „veszélyesnek” ábrázolta a nőket, további 70 százalékuk pedig „szexuális tárgyként” kezelte a nőket a nemi erőszak leírásakor.

2006-ban egy tanulmányban hasonló eredményeket állapítottak meg: a vizsgálatban résztvevő 41 erőszaktevő 55 százaléka a nőkkel mint „szexuális tárgyakkal” kapcsolatos attitűdöket támogatta, és magasabb arányban fejeztek ki nőellenességet és szexuális jogosultságot, mint a szexuális gyilkosok. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szexuálisan agresszív férfiak gyakran a nőket úgy kezelik, mint akik akadályozzák a férfiak szexuális kielégüléshez való hozzáférését.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

A világ alapvetően veszélyes

Ha még inkább szeretnénk alászállni a szexuális bűnelkövetők lelkébe, akkor egy bugyorral lejjebb azt is találjuk a pszichológusok szerint, hogy nemcsak a nőket gyűlölik, hanem a világot is egy veszélyes helynek látják, amiben magányosan kell küzdeniük az elutasítással. Jellemző az erőszaktevőkre, hogy alacsony az önbecsülésük, amiben hasonlóan rossz eredményeket értek el, mint a gyilkosok.

A veszélyes világ elmélete több tanulmányban is beigazolódott, átlag 79 százalékban tartják a világot nagyon veszélyesnek a szexuális ragadozók, akikre az is jellemző, hogy a bűncselekmények motivációjaként nem a szexuális fantáziákat, hanem inkább a nőgyűlöletet jelölték meg.

De a motivációk között jelentős számban felbukkant a harag, bosszú és az elégedetlenség is.

Érdekes tény az is, hogy a szexuális bűncselekmény előtt általában a közelmúltban szakítottak a partnerükkel az elkövetők, és átlagosan 32 év feletti szexuális ragadozók támadták meg a nőket nőgyűlöletből és azért, mert szexuális tárgyként tekintettek a nőkre.

A kutatások alapján tehát már tényleg itt lenne az ideje, hogy elfelejtsük örökre az áldozathibáztatást, és az ujjal mutogatást, hogy „biztos azért erőszakolták meg a nőt, mert rövid volt a szoknyája és alkoholt ivott”, mert a szexuális bűncselekményeket elkövetőknek egész más motivációik vannak a nemi erőszakra és gyilkosságra, mint egy miniszoknya vagy egy pohár bor. Ahogy a fentiekből kiderült: sokkal több figyelmet kellene fordítani a nőgyűlölet elleni harcra és arra, hogy a világot egy biztonságosabb helynek lássák az emberek, talán ez segíthetne a szexuális bűncselekmények prevenciójában.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top