nlc.hu
Életmód

E-cigaretta vape káros mellékhatásai

Hatalmas hazugság terjed az e-cigaretta használatáról

Az e-cigaretta fogyasztása növeli a szívelégtelenség kockázatát.

Egyre több az egészségügyi aggály a párologtató eszközök, ismertebb néven e-cigaretta használata kapcsán. A dohányzás biztonságosabb válfajaként hirdetett e-cigaretta használata számos kockázatot hordoz – írja a Daily Mail.

Használata növelheti a szívelégtelenség kockázatát is

– állítja egy 175 ezer felnőtt egészségügyi vizsgálatának adatait feldolgozó friss amerikai kutatás. A tanulmány szerint az e-cigaretta használók körében majdnem ötödével nagyobb eséllyel alakul ki szívelégtelenség, mint a kontroll csoportban. Az Egyesült Királyság illetékes szabályozó hatósága, a Medicines and healthcare products Regulatory Agency (MHRA) adatai szerint

Hatalmas hazugság terjed az e-cigaretta használatától

mára több mint ezer mellékhatás ismeretes,

amelyek közvetlenül a párologtatás használatával hozhatók összefüggésbe. Légzőszervi problémák, emésztőrendszeri problémák, mentális zavarok, stroke, sőt haláleset is. A Birminghami Egyetem tanszékvezetője szerint sürgős intézkedésekre van szükség az eszközök ártalmas hatásai miatt: stratégiát kell kidolgozni a párologtatókról való leszoktatásra is. A fiatalok körében növekvő e-cigaretta használat különösen aggasztó: fontos lenne oktatási programokat bevezetni az iskolákban.

Bár az e-cigi esetleg segíthet leszokni a dohányzásról,

fontos figyelemmel kísérni és kezelni annak potenciális kockázatait és függőséget okozó hatásait is. A brit kormány már betiltotta az eldobható vape-készülékeket és adóemelést is tervez, hogy korlátozzák az e-cigaretták elérhetőségét és vonzerejét legalább a fiatalabbak számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top