nlc.hu
Család
Illetek egymáshoz a pároddal?

3 jel, hogy egymásnak vagytok teremtve a pároddal

Bár azt mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymást, a valóságban amikor a vonzalomról és az összeillésről van szó, inkább a hasonlóság számít.

A párkapcsolat elején a hasonlóságoknak örülünk: mindketten szeretjük ugyanazt a filmet, ugyanazokon a hülye poénokon nevetünk, vagy épp ugyanolyan borzasztó cukrosan esszük a káposztás tésztát. Bármi is legyen az, a hasonlóság összeköt, és hozzájárul ahhoz az érzéshez, hogy sorsszerűnek lássuk a kapcsolatot. Ezt az érzést támasztják alá a kutatások is, amelyekből kiderült, hogy a hasonló emberek között erősebb a vonzalom, és nagyobb eséllyel lesz hosszú távú a párkapcsolatuk.

Dr. Mark Travers pszichológus három jelet írt le, amelyek azt mutatják, hogy egymásnak vagytok teremtve a pároddal.

1. Hasonló zenei ízlés

A zene erőteljes módon képes összehozni az embereket. Ha hasonló a zenei ízlésetek a pároddal, az több lehet, mint egy szórakoztató véletlen. Ha mindketten ugyanazokat a műfajokat vagy művészeket szeretitek, az olyan közös élményt teremt, amely erősíti a köteléket.

Egy 2011-es tanulmány szerint a hasonló zenei ízlés gyakran azt jelenti, hogy hasonló értékeket vall két ember, ez pedig elősegítheti a vonzalom kialakulását és az egymásra találást.

A zene tükrözi az érzelmeinket, az értékeinket, sőt a személyiségünket is. Ha mindketten ugyanazokon a dalokon keresztül kapcsolódtok a saját érzelmeitekkel, az azt mutatja, hogy rezonáltok egymás érzelmi világára.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

2. Hasonló hobbik

A második jel, hogy a pároddal illetek egymáshoz: a közös lelkesedés a hobbik iránt. Legyen szó szabadtéri kalandokról, főzésről, vagy régi tárgyak gyűjtéséről, a hasonló tevékenység összekötő kapocs lehet, és javíthatja a párkapcsolatot. A szakember egy páciensét idézi fel, aki kiemelte, hogy többek között azért van együtt már 12 éve a párjával, mert az elején kiderült, hogy közös érdeklődési köreik vannak, ami számára nagyon vonzó volt, és így mindig van miről beszélgetni. Az újdonságot, különbözőséget pedig más emberek is jelenthetik a környezetünkben: „Mindig lesznek különböző érdeklődésű barátok, akik új tapasztalatokat hoznak az életedbe” – teszi hozzá dr. Travers.

Egy 2018-ban megjelent tanulmány szerint, ha a párok egészséges szenvedéllyel fordulnak a közös hobbik iránt, a pozitív érzelmek erősítik a kapcsolatukat. Ha például mindketten szeretitek a túrázást, a hétvégi programok egyértelműek lesznek. Vagy ha mindketten ínyencek vagytok, új receptek vagy éttermek kipróbálása közös kalanddá válhat. Ezek a közös élmények segítik a kötődést, az emlékek gyűjtését, így javítják a kapcsolatot.

3. Hasonló személyiségek

A személyiség döntő szerepet játszik abban, hogy két ember mennyire jól kijön egymással. A Kaliforniai Egyetem 2007-es tanulmánya szerint a hasonló személyiségű párok általában hasonló érzelmeket élnek át. Ez az érzelmi hasonlóság hídként működik közöttük, és javítja a párkapcsolat minőségét.

Például amikor ugyanazokon a furcsa poénokon nevettek, vagy hasonló lelkesen álltok neki a problémák megoldásának. Ezek az apróságok jelentik azt, hogy hasonló érzelmi világotok van, ami mélyebb kapcsolatot és kölcsönös megértést adhat a pároddal.

Azt mutatják, hogy természetes összhangban vagytok abban, ahogyan a körülöttetek lévő világot érzékelitek és reagáltok rá. Az összehangoltság harmonikus környezetet teremt, ahol mindkét fél úgy érzi, hogy a másik megérti és támogatja, ami pedig az erős kapcsolat alapja.

Via

Ez is érdekelhet Boldog pár Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top