nlc.hu
Család

Téli randiszokások és trendek

Szezonális kapcsolat: legyél a párom karácsonyra és szakítsunk Valentin-napon!

A hideg előhozza az összebújás iránti vágyat, de vannak olyan randiszokások, amiket nem biztos, hogy érdemes követni.

Decemberben az ünnepi szezon közeledtével több érdekes randizós szokás üti fel a fejét, amiket inkább kihagynánk az életünkből. Az első egy egészen új trükk, amit kifejezetten aljasnak mondanánk, de a másik, amit találtunk, nem annyira ártalmas, ha megfelelően kommunikálnak egymással a párok.

Scrooging, az aljas trükk

Idén ütötte fel fejét a scrooging nevű trend a randivilágban, ami nagyjából azt jelenti, hogy a decemberi ünnepek előtt szakít valaki a párjával azért, hogy ne kelljen ajándékokra költenie. Azaz jobban szereti a pénztárcáját, mint a párkapcsolatát.

A „scrooging” kifejezés Ebenezer Scrooge-tól származik, a kőszívű, karácsonygyűlölő fösvénytől, aki Charles Dickens 1843-as klasszikus meséjének, a Karácsonyi éneknek a főszereplője. A scrooging azonban messze nem fikció, mint az ember, akiről kapta a nevét. Dr. Bruce Y. Lee, a New York-i Egyetem egészségügyi politika és menedzsment professzora szerint több oka is lehet annak, ha a párod a scrooging miatt szakít veled.

  1. Az egyik lehetőség, hogy a másik fél már egy ideje nem érzi jól magát a kapcsolatban, lehet, hogy csak nem akart szakítani, mert mégis csak kényelmes dolog párkapcsolatban lenni, ám az, hogy az ünnepekre költenie kéne nagyobb összeget az ajándékokra, már nem éri meg neki, és túl soknak érzi az áldozatot egy – számára – halott kapcsolatért.
  2. A másik lehetőség, hogy a párod már talált magának alternatívát, valaki mást, aki iránt érdeklődik, és inkább rá szeretné összpontosítani az ajándékozást, valaki olyanra, aki igazán számít. És – spoilerveszély – ez nem te vagy.
  3. A harmadik lehetőség, hogy a másik fél csak ideiglenesen akar szakítani veled, egyszerűen azért, hogy elkerülje az ünnepeket. Lehet, hogy azt tervezi, hogy valamikor később, az ajándékozási szezon után, vagy esetleg valamikor Valentin-nap után újra összejöttök. Igen, vannak ilyen emberek, akik nagyon is számítóak tudnak lenni az érzelmekkel kapcsolatban is.

Ne csináld már!

Az okoktól függetlenül a scrooging nem vet túl pozitív fényt a szakító félre. A scrooging minden formájában azt sugallja, hogy a másik fél túlságosan gyáva ahhoz, hogy őszinte legyen veled, vagy annyira fukar, hogy jobb is, ha nem maradsz mellette. A fontos szó itt a „veled”, ugyanis a szakember szerint simán lehet, hogy a párod úgy dönt, hogy téged scroogingol, de ugyanakkor nagylelkű és bőkezű valaki mással. Vagy talán bárki mással.

Előfordulhat, hogy ezt a fösvény oldalát csak neked tartogatja, és kifogásként használja a párkapcsolatból való szabadulásra. A scrooging akkor a legaljasabb húzás, ha már egy régi, hosszú távú kapcsolatról van szó, hiszen ilyenkor magától értetődő módon úgy tervezed az ünnepeket, hogy abban főszerepet kap a szerelmed is. Ha épp előtte szakít veled, az felér egy olyan hideg zuhannyal, hogy akár évekre megutálhatod tőle a karácsonyt.

Karácsony és a szakítás

Fotó: Getty Images

A szakember szerint amellett, hogy nyilván borzasztó élmény lehet a scrooging másik oldalán állni, és egyedül maradni pont karácsony előtt, azért érdemes arra irányítani a figyelmedet, hogy ez a szakítás igazi ajándék is lehet a számodra.

Felfedheti, hogy milyen ember a másik valójában, mielőtt talán már túl késő lenne. Mindig jobb előbb tudni, mint később, hogy valaki képes ilyen számító és fukar viselkedésre. Ennek megértése segíthet átvészelni az ünnepeket. A magányosabb ünnepi időszak rövidebb távú szívfájdalma mindig jobb, mint az a hosszabb távú szívfájdalom, hogy olyan emberrel kötötted össze az életed, aki nem illik hozzád.

„Emellett ne hagyd, hogy egy scrooging befolyásolja a jövőbeli kapcsolataidat és ünnepeidet – írja a szakember. – Ne asszociálj ezután automatikusan az ünnepekkel kapcsolatban a potenciális szívfájdalomra. Ha egy jövőbeli kapcsolatban vagy, ne nézz állandóan a leendő partneredre, és ne gondolkozz azon, hogy »Vajon az ünnepek előtt dobni fogsz?« Tavaly karácsonykor talán eldobta valaki a szíved fösvénységében, de ez nem jelenti azt, hogy más is így fog tenni a jövőben.”

Cuffing szezon: kapcsolat lejárati idővel

Ha pedig a szezonális szakításról volt eddig szó, ne hagyjuk ki azt a trendet sem, amibe szintén belefuthatsz párkeresőként. A cuffing szezon (a cuffing a szlengben a bilincsre utal, itt azt jelenti, hogy egy másik személyhez láncoljuk magunkat egy kis időre) az, amikor az emberek csak a hideg időszakra, jellemzően októbertől márciusig keresnek maguk mellé párt, és általában Valentin-napon szakítanak. Ha ez közös megegyezéssel és egyetértésben történik, akkor nincs is vele semmi gond, de sajnos a valóságban nem így szokott lezajlani ez a fajta párkapcsolat.

A cuffing szezon során rövid távú kapcsolatot alakítasz ki a hideg, sötét estékre gyógyírként, ám amint kisüt a nap és előbújnak a földből a virágok, már szakítasz is.

A magyarázat szerint ebben a téli időszakban az emberek hajlamosabbak romantikus kapcsolatokat keresni puszta kényelemből és az összebújás iránti vágyból a rémisztő időjárás miatt. Így aztán van kivel ölelkezve karácsonyozni, nem lesznek egyedül szilveszterkor sem, és a Valentin-napon is lesz társuk az étteremben. Furcsának tűnhet, de a szinglik között sokan tudatosan alakítják így a párkeresést, hogy lejárati idővel lépnek kapcsolatra egy másik emberrel, de persze még többen esnek ebbe tudattalanul, és szembesülnek a fájdalmas valósággal, amikor már kialakítottak valamiféle mélyebb kötődést a szakító fél iránt.

Összetört szívek

Természetesen nem gonoszságból csinálják ezt az emberek. A cuffing szezon pszichológiája szerint ebben a téli időszakban hajlamosabbak vagyunk a kompromisszumra, így olyan emberrel is kapcsolatba léphetünk, akire nyáron inkább nemet mondanánk. Csak azért, mert a vágyaink, romantikus álmaink könnyebben veszik át az irányítást az elménk felett, így felruházzuk a másikat olyan tulajdonságokkal is, amik esetleg messze elkerülik a valóságban. Aztán amikor elmúlnak a romantikus ünnepek, akkor ráébredünk, hogy nem ezt a lovat akartuk, és inkább elmenekülünk, mert ha a kapcsolat inkább erre a vágyakozásra épült, mint valódi kapcsolódásra, akkor nagyobb valószínűséggel fog elszállni, ahogy ez a vágyakozás tavasszal elhalványul.

A probléma az, hogy a legtöbben ezt nem is tudják, vagy nem fogalmazzák meg maguknak sem, így aztán nem kommunikálnak a szándékaikról nyíltan, hogy ez egy szezonális kapcsolat, és a másik számára lehet, hogy teljes értékű szerelem lesz belőle, amiben összetörik a szívét.

„Az emberek az ünnepek alatt magányosak és stresszesek lesznek – mondta el a Very Well Mind magazinnak Jackie Golob pszichoterapeuta, aki a kapcsolatokra és a szexuális jólétre specializálódott. – Nagyon nehéz azzal szembesülni, hogy az unokatestvérek, nagynénik, nagybácsik, házas emberek és más családtagok, barátok intim kérdéseket tesznek fel: »Hogy lehet, hogy még mindig egyedülálló vagy?« vagy »Miért vagy szingli?«” A szakember szerint az ettől való félelem is szüli gyakran a cuffing kapcsolatokat, mert jobb elkerülni a kínos és zavaró kérdéseket már jó előre, mint konfliktusba keveredni a saját családunkkal.

Csak az ünnepekre kellesz

Fotó: Getty Images

Kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció

A szakember szerint ez a kérdés sem fekete vagy fehér, azaz a cuffing kapcsolatnak is megvannak a maga előnyei és hátrányai, sok múlik azon, hogy mennyire tudatosan választunk. Mielőtt belemennél egy cuffing kapcsolatba, a pszichoterapeuta azt tanácsolja, hogy értsd meg a szándékaidat és kommunikálj a világosan.

Gondolkodj el azon, hogy miért akarsz ilyenkor párkapcsolatba lépni. Mi a szándékod és a célod? Örömöt fog szerezni neked az ezzel a személlyel való kapcsolatteremtés, vagy csak kell valaki, akivel lehet karácsonyozni?

– mondja Golob. Ha ezt tudod magadról, és egyezteted a partnereddel is, az segíthet megelőzni pár összetört szívet.

Fontos, hogy világosan kommunikálj a kapcsolat során és a szakításkor is. Ez természetesen minden kapcsolatban így van, de különösen igaz egy kevésbé hagyományos paraméterekkel rendelkező kapcsolatban: „Mindenképpen szükség van szabályokra a határokat, a beleegyezést, a kommunikációt, a kölcsönös tiszteletet és azt illetően, hogy mi az, ami szexuálisan rendben van és mi nem.” Ez azt jelenti, hogy időt kell szánni arra, hogy ezeket a dolgokat megbeszéld a másikkal, mielőtt fejest ugranál a párkapcsolatba. Tiszta és egyértelmű kommunikáció nélkül csak a bajt hozod a saját fejedre, a másiknak pedig komoly szívszakadást okozhat, ha Valentin-nap után a derült égből szakítasz vele, mert neked ez csak egy cuffing kapcsolat volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top