nlc.hu
Család

Párkapcsolat javítása

9 dolog, amivel rengeteget javíthatsz a párkapcsolatodon

Apróságok, mégis nagyon sokat számítanak, ha hosszútávra tervezel a partnereddel.
Tom Hanks és Meg Ryan

A szikrát fenntartani bizony kőkemény munka, de ha ügyesen csinálod és beépíted a hétköznapokba a következő szokásokat, nagyon sokat tehetsz azért, hogy a kezdeti lángolás sokáig kitartson – akár egy életen át is. Nagy meglepetésekre persze ne számíts, nincs új a nap alatt, de az alábbi pontokat sosem lehet elégszer ismételni a boldog, kiegyensúlyozott kapcsolat érdekében!

Hozz fel új témákat 

Nagyon könnyű a mindennapok rutinjába belesimulni, épp ezért érdemes újabb és újabb beszédtémákat bedobni. Ezzel nemcsak a köztetek fennálló kommunikáció válhat tartalmasabbá, de sokkal jobban megismerhetitek egymást, főleg akkor, ha konkrét kérdéssel kérdőjelezed meg a másik állítását. Például kérd meg, hogy fejtsen ki bővebben valamit, ha úgy érzed, nem érted, amit közölni szeretne, vagy nem kaptál elegendő információt arról, amire kíváncsi voltál. Kukacoskodásnak tűnhet, de hosszútávon építő jellegű egy-egy ilyen mélyebb beszélgetés. 

Havirandi 

A megszokás leküzdésére szintén hasznos mód, ha havonta egyszer-kétszer kijelöltök egy fix időpontot, amikor randiztok, mint a régi szép időkben. Lehet ez egy közös élmény, egy együtt elköltött vacsora, egy mozi, a legújabb netflixes sorozat, a lényeg, hogy ilyenkor tényleg egymásra fókuszáljatok, kizárva munkát, gyereket, családot, mindent.  

Kérem és köszönöm 

Különösen a hosszú kapcsolatokra jellemző, hogy az ember elkényelmesedik, és már elfelejt kérni, illetve megköszönni dolgokat. Pedig ez a két egyszerű szócska mindenkinek jól esik, megbecsülést sugall, ami a szeretet egyik nagyon fontos kifejezőeszköze, úgyhogy ideje, hogy újra vedd fel a repertoárodba. Például, ha párod legközelebb például elmosogat (kérés nélkül), mindenképpen éreztesd vele, hogy hálás vagy érte. 

Rend(szer) a lelke mindennek

Furcsa lehet szerelem kapcsán rendszerről beszélni, de ennek is megvan a maga haszna. Ha szakítotok arra időt, hogy a felmerülő problémákat a lehető legrövidebb időn belül, őszinte kommunikáció formájában rendezzétek, hogy a jó dolgokat megosszátok egymással, hogy kérjetek, ha valamire szükségetek van, az meghálálja magát. Erre is érdemes fix időpontot kijelölni. 

Az ördög a részletekben rejlik 

A törődésedet azzal is kifejezheted, ha odafigyelsz az apróságokra. A párod mesélt egy kedvenc gyerekkori emlékéről? Elevenítsd fel! Hónapokkal ezelőtt volt elejtett utalása, hogy mennyire szeretne valamit? Lepd meg vele karácsonyra! Új értelmet adhatsz a beszélgetéseiteknek, ha az ilyen jellegű dolgoknak is figyelmet szánsz. 

A fizikát se becsüld le 

A fizikai érintés legalább olyan fontos egy kapcsolat életben tartásához, mint a sokat emlegetett kommunikáció. És most nem feltétlenül csak azokra a tettekre gondolunk, amik rutinszerűen jönnek (például búcsúcsók reggel), hanem azokra a spontán pillanatokra, amikor pusztán egy érintés az érzelmi közelséget is közvetíti. Például, rossz, stresszes napja volt a párodnak, ezért rögtön egy hatalmas öleléssel fogadod, nem pedig a szokásos köszönéssel. Vagy egyszerűen csak odanyúlsz megsimogatni a kezét a sebváltón, mert jól esik.  

Tartsd tiszteletben a határokat 

Biztosan veled is előfordul, amikor még a kedvesed jelenlétére sem vágysz, amikor úgy érzed, hogy egyszerűen szeretnél picit a saját szükségleteidre hangolódni. Ez fordított esetben vele is megeshet, ezért fontos, hogy ismerd és megértsd a határait, ahogyan az is, hogy a sajátjaidat is nyíltan kommunikáld. Itt lehet persze, hogy némi kompromisszumkészségre lesz szükség mindkettőtök részéről, de még ez is jobb, mint elfojtani, ha valamiben nem értetek egyet, ami aztán szépen megkeseríti a mindennapokat. 

Dolgozz magadon 

A saját szükségletek fontos aspektusa az is, hogy ne a kapcsolatodtól várd a bizonyosságot, hogy az tesz teljessé, hanem találd meg azokat a dolgokat az életben, amik a párod nélkül is boldoggá tesznek. Keress új hobbit, járj el rendszeresen a barátnőiddel, utazz el pár napra a pátos nélkül, fektess időt abba, hogy önálló identitásként is kiteljesedj. Ha önmagad legjobb verzióját nyújtod, az a partnered szemében is vonzóbbá tesz téged. 

Közös kapcsolódás 

Beszéltünk szerelemről, kommunikációról, érzelmi háttérről, de nem említettük még a barátságot. Fontos, hogy számíthassatok egymásra ilyen fronton is, hogy tudjatok közösen nagyokat nevetni, mélyeket beszélgetni, hogy összességében élvezzétek egymás társaságát. Azt szokták mondani, hogy a szerelem idővel elmúlik, épp ezért fontos, hogy ne pusztán ez kössön össze benneteket.  

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top