nlc.hu
Család
Bravúros életmentő műtét a Heim Pálban

Bravúros műtéttel mentették meg egy 9 éves kislány életét a Heim Pál Gyermekkórházban

Elképesztő orvosi összefogás mutatkozott meg.

Péntek délután egy súlyos állapotú, 9 éves kislány került a Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Osztályára. Az orvosok rögtön látták, hogy kritikus az állapota; elképesztő küzdelem folyt az életéért a műtőben. Minderről Facebook-oldalán számolt be az intézmény.

Az azonnali radiológiai vizsgálat többszörös tályogképződést állapított meg a koponyaalapon, az élet fenntartásához nélkülözhetetlen területek közvetlen közelében, valamint az oldalsó garati régióban. Idegsebészeti és koponyaalapi sebészetben jártas szakemberekkel történt telefonos konzultáció nyomán a tályognak – sebészileg könnyebben elérhető – garati részét tárták fel az orvosok abban a reményben, hogy a genny utat talál magának a koponyaalapól, a megkezdett antibiotikum kezelés pedig gyógyítja a sebészileg rendkívül nehezen elérhető koponyaalapi és agyi területeket.

A műtét megtörtént, melynek eredményeképp javult ugyan a kislány állapota, vasárnapra azonban súlyos idegrendszeri tünetek alakultak ki. “Ismételt képalkotó alapján az agyi folyamatok előrehaladtak, újabb tályogok alakultak ki. Ekkor ismételt széleskörű egyeztetések kezdődtek, éjszakába nyúló telefonálgatások, melyek alapján továbbra is a gyógyszeres terápiában maradtunk, tekintettel arra, hogy az érintett koponyaalapi területek csak rendkívül szövődményveszélyes, hatalmas műtéttel érhetőek csak el, így a műtét kockázatát magasabbnak értékeltük, mint a várható eredményét” – olvasható  a posztban.

Hétfőre azonban a helyzet tovább romlott: a kislány gyakorlatilag életveszélyes állapotba került, így nem volt más lehetőség az orvosok számára, mint felvállalni ezt a magas kockázatot, illetve azt, hogy a gyermek egyik fülére biztosan megsüketül.

A koponyaalap műtétjéhez azonnal specialistát kerestek a Heim Pál Gyermekkórház ügyeletes kollégái. Dr. Tóth Miklóshoz fordultak segítségért, aki korábban a hamburgi egyetemi Klinika fülészeti divízióját vezette. 

A szakember azonnal lemondta az éppen tartó rendelését, összepakolta csapatát és rögtön a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe utazott, majd egy – több órás – bravúros műtéttel megmentette a kislány életét.

Már másnapra sokat javult a kislány idegrendszeri állapota, elindult a gyógyulás útján. Emellett vissza kell adni a hallását is az érintett oldalon; erre a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben körülbelül  fél év múlva lesz lehetőség egy csontvezetéses implantáció segítségével.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top