nlc.hu
Család
Virginia Hill, a maffia királynője

Prostiból lett a maffia királynője: Virginia Hill elcsábította az alvilágot

Virginia Hill egy alabamai parasztlányból a maffia egyik legbefolyásosabb nőjévé vált, olyan hírhedt maffiózókat vett le a lábukról, mint Charles Fischetti és Bugsy Siegel.

Ritkán fordul elő, hogy egy maffiatörténet középpontjában nők állnak, a maffia alapvetően a férfiak műfaja, ők irányítják az üzletet, a nők pedig gyakran szexmunkás, pincérnő vagy közvetítő szerepkörbe szorulnak. Ennek ellenére Virginia Hill komoly nevet szerzett magának a szervezett bűnözésben, és végül a „maffia királynőjeként” vált ismertté.

Hill egy alabamai farmon született, és tinédzserként elhagyta otthonát, hogy a pornóban próbálja ki magát, ám miután 1933-ban Chicagóba érkezett, a maffiába került. A bájos, szellemes, szép és intelligens Hill elnyerte a chicagói alvilág legbefolyásosabb embereinek bizalmát, akik hamarosan futárként és pénzmosóként alkalmazták. Amikor aztán Hill találkozott Bugsy Siegelnel, egy hírhedt Los Angeles-i maffiózóval, a kapcsolatuk meghatározta a nő életét. Siegel-t végül meggyilkolták Virginia Hill Beverly Hills-i villájában, de az nő története nem ért véget ezzel az alvilágban.

Farmról a pornóiparba

Bár Virginia Hill életének nagy része a chicagói bűnözői alvilág körül forgott, története az alabamai Lipscomb szerény kisvárosában kezdődött. Egy farmon született 1916. augusztus 26-án, szülei nyolcéves korában elváltak az apa brutalitása miatt, majd Hill az édesanyjával és kilenc testvérével a georgiai Marietta városába költözött. Mire 14 éves lett, Hill otthagyta az iskolát. 15 éves kora körül hozzáment egy George nevű 16 éves fiúhoz, és két évvel később a pár Chicagóba költözött, ahol Hill a pornóiparban akart elhelyezkedni.

Hill ambíciói között azonban nem szerepelt a házasság George-dzsal hosszú távon, és nem sokkal a Chicagóba költözés után elvált a férfitől. Hamarosan Hill shimmy táncosként (egy vállrázogatást tartalmazó jazztánc, amit akkoriban a világ legtöbb részén erkölcstelennek nyilvánítottak és betiltottak) dolgozott az 1933-as chicagói világkiállításon, emellett pedig szexmunkásként is talált munkát, azaz prostituáltként dolgozott. A nagy fordulatot az jelentette, amikor 1934-ben pincérnőként helyezkedett el a San Carlo Italian Village-ben, egy olyan étteremben, amelyet a chicagói maffia tagjai előszeretettel látogattak. Itt ismerkedett meg Joseph Epsteinnel, a maffia pénzügyi és jogi tanácsadójának, Jake „Greasy Thumb” Guziknak az emberével. Ez a találkozás megváltoztatta Virginia Hill életét, és megnyitotta az utat, hogy a szervezett bűnözés egyik legfélelmetesebb nőjévé váljon.

Virginia Hilll 1947-ben (Forrás: Getty Images)

Virginia Hilll 1947-ben (Forrás: Getty Images)

Virginia Hill felemelkedése

Joseph Epsteint azonnal lenyűgözte Virginia Hill intelligenciája és nyugodt természete. A nő nemcsak Epstein szeretője lett, de végül a pénzmosásba is beszállt, a férfi rendszeresen készpénzt adott Hillnek, hogy fogadásokat kössön a Chicago különböző versenypályáin, így tegye legálissá a mocskos maffia-pénzt. Hill a szépségét és elbűvölő modorát kihasználva gyorsan felemelkedett az alvilág ranglétráján: még 20 éves sem volt, amikor már meghívták, hogy találkozzon a Chicago Outfit legfelsőbb vezetőivel, köztük olyan férfiakkal, mint Frank Nitti és Charles Fischetti.

Hill megbízható, szűkszavú pénzfutárnak bizonyult, így amikor a Chicago Outfit és Lucky Luciano New York-i bandája kölcsönösen előnyös üzletet kötött, Hillt megbízták, hogy kerüljön közel Joe Adonis New York-i maffiózóhoz. Hill ezért New Yorkba költözött, de ott is Epsteinnek dolgozott, segített több tízezer dollárnyi készpénzt tisztára mosni, ám közben a saját pecsenyéjét is sütögetni kezdte, amikor Adonis szeretője lett, és beszállt segíteni a zsarolásba és pénzbehajtásba.

Hill a maffia mexikói kábítószer-kereskedelmi műveleteiben is segédkezett, és értékes üzleti kapcsolatokat alakított ki azzal, hogy bejuttatta magát az ország legelitebb köreibe – és lefeküdt a legbefolyásosabb férfiakkal. A Mob Museum szerint Hill gyakorlatilag az Outfit mexikói kábítószer-kereskedelmi hálózatának „szellemi igazgatója” lett. Ez idő tájt találkozott a nő Bugsy Siegellel is, aki Adonis egyik legtöbb bevételt hozó embere volt. Siegel és Hill szinte azonnal szexuális viszonyt kezdtek – Adonis legnagyobb bánatára, aki annyira feldühödött a viszony miatt, hogy az Outfit nem küldött több pénzt Hillnek. A nő New Yorkból Kaliforniába költözött, ahol Siegel történetesen szintén megfordult.

Virginia Hill és Major Riddle, chicagói milliomos a Miami Beach-i Beachcomberben 1941-ben (Fotó: Bettmann Archive/Getty Images)

Virginia Hill és Major Riddle, chicagói milliomos a Miami Beach-i Beachcomberben 1941-ben (Fotó: Bettmann Archive/Getty Images)

Viharos viszony és bérgyilkosság

Virginia Hill és Bugsy Siegel a maffián kívül is jól ismertté váltak, ugyanis Siegel a kor legnagyobb hollywoodi sztárjaival, köztük George Rafttal, Clark Gable-lel, Gary Cooperrel, Cary Granttel és Jean Harlow-val is barátkozott, ami elkerülhetetlenné tette, hogy a páros bekerüljön a bulvárlapokba. Először azzal jelent meg Hill az újságokban, hogy a Brown Derby étteremben nyilvános vitába keveredett Errol Flynn színésszel.

„Virginia Hill volt a gengszterlányok megtestesítője – fegyverforgató, okos, elbűvölő, szexi, és mindenekelőtt gazdag – írta Andy Edmonds író a Bugsy’s Baby: The Secret Life of Mob Queen Virginia Hill című könyvében. – A neve szinte minden amerikai háztartásban ismerős volt; a nők gyűlölték, a férfiak fantáziáltak róla, a kormány pedig megfogadta, hogy elpusztítja. (…) Virginia Hill kemény és ravasz nő volt, harcos, az időzítés mestere, aki tudta, hogyan ragadja meg a lehetőséget a maga javára. Mind a maffiában, mind a bűnüldöző szerveknél köztudott volt, hogy Hill birtokában vannak azok az eszközök, amelyekkel tönkreteheti a keleti parti maffiát, és kártyavárként döntheti össze a chicagói alvilágot.”

Virginia Hill és Ed Bishop színész a nő Miami Beach-i otthonában (Fotó: Bettmann Archive/Getty Images)

Virginia Hill és Ed Bishop színész a nő Miami Beach-i otthonában (Fotó: Bettmann Archive/Getty Images)

Hill és Siegel útja évekre összefonódott, a viszonyukról számtalan pletyka keringett. Egyesek azt állították, hogy titokban összeházasodtak Mexikóban, bár ezt soha nem sikerült bizonyítani. Azt is pletykálták, hogy Siegel a Las Vegas-i Flamingo Hoteljét Hill becenevéről nevezte el – állítólag Siegel a hosszú, vékony lábai miatt nevezte Hillt „Flamingónak”, mások szerint a nő fellációs képességei ihlették a becenevét.

Kapcsolatuk azonban viharos volt, Siegel fizikailag is bántalmazta Hillt. 1947 júniusában Hill az egyik heves veszekedés után Párizsba utazott – napokkal később Bugsy Siegel-t ismeretlen bérgyilkosok lőtték le a nő Beverly Hills-i villájában. Virginia Hill utazásának gyanús időzítése arra utal, hogy figyelmeztették a támadásról, de a mai napig senki sem tudja, hogy ki ölte meg Bugsy Siegel-t, vagy hogy a szeretőjének köze volt-e a merénylethez.

A nagy meghallgatás

Három évvel Bugsy Siegel meggyilkolása után Virginia Hill hozzáment az osztrák Hans Hauserhez, akitől egy fia, Peter született. 1951-ben Hillt behívták tanúskodni a Kefauver-meghallgatásra, az amerikai szenátusnak az országos szervezett bűnözéssel kapcsolatos vizsgálatára. Ennek során a Kefauver-bizottság „szerencsejátékosokat, gengsztereket, korrupt seriffeket és a szervezett bűnözéshez köthető figurákat vonultatott fel, hogy tanúskodjanak a fehéren izzó fények és a televíziós kamerák előtt. A háziasszonyok nap mint nap a televíziókészülékek elé tapadtak, míg a kocsmákban és kávézókban a férfiak ebédszünetben gyűltek össze, hogy szemtanúi legyenek az eljárásnak” – írja a Smithsonian Magazine.

Virginia Hill válaszol Kefauver szenátor kérdéseire a tanúk padján (Fotó: NY Daily News Archive via Getty Images)

Virginia Hill válaszol Kefauver szenátor kérdéseire a tanúk padján (Fotó: NY Daily News Archive via Getty Images)

A meghallgatások során Hill tagadta, hogy bármi tudomása lett volna a maffia bűnözői tevékenységéről. A TIME később arról számolt be, hogy Hill „némának tettette magát számos zsaroló barátjának üzleti ügyleteiről, de a szenátorokat meghökkentette domborulataival, és vallomásával, amelyben részletesen elmagyarázta, hogy miért is pazarolják a férfiak a pénzt egy barátságos alabamai lányra.” A meghallgatást országosan sugározták a tévék, úgyhogy Hill óriási hírnévre tett szert.

Végül Virginia Hillt, mint sok más maffiózót, akikkel kapcsolatban állt, adócsalás miatt vád alá helyezték. Az adóhivatal lefoglalta és elálverezte Hill házát és az ingatlanait az adóhátralék miatt. Az FBI a harmadik helyre tette a tíz legkeresettebb személy listáján, ugyanis Hill a letartóztatás elől a férjével Ausztriába menekült, hogy ott neveljék fel a fiukat. Az együtt töltött idő azonban rövid életű lett: Hill végül 1966. március 24-én öngyilkos lett. Az akkori hírek szerint a hóban találtak rá holtan Ausztriában, miután túladagolta magát altatókkal. Hill öngyilkossága nem lepte meg a környezetét, rendszeresen hangoztatta, hogy meg akarja ölni magát, és addigra már hétszer kellett megmenteni az életét túladagolt gyógyszerek miatt. Halálakor mindössze 49 éves volt.

Források: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top