nlc.hu
Család
Elévült tartozás behajtása

12 éve elévült tartozást akarnak rajta behajtani

Váratlan követelést kapott egy több mint 10 éves tartozásról.

Régi tartozásról szóló fizetési felszólítást, fizetési meghagyást, esetleg végrehajtási értesítést kapni sosem jó érzés. Mit lehet tenni, ha mégis váratlan követelés érkezik egy évekkel ezelőtti tartozásról? A Hóvége.hu olvasója egy 12 évvel ezelőtti tartozás ügyében kért segítséget. Azóta nem kapott semmilyen levelet vagy értesítést a tartozásról, most viszont a kamatokkal megnövelt összeget kellene hirtelen egy összegben kifizetni.

Vajon ennyi év távlatából is ki kell fizetni a tartozást, ha közben semmilyen felszólítás nem érkezett? Dr. Kajó Cecília jogász beszélt a portálnak arról, mi a teendő ilyenkor.

A tartozások esetében a bíróság az elévülési időt csak kérelemre veszi figyelembe, hivatalból nem. Adósként hivatkozhatunk az elévülésre, de ha a végrehajtást kérő ezt nem ismeri el, akkor nem szüntethető meg a végrehajtás. 

Az első fontos lépés: ellentmondással élni a közjegyzőnél, ezt szóban és papír alapon is lehet. 

Abban az esetben, ha egy régi tartozásunkkal kapcsolatban kapunk fizetési felszólítást, a lehető legrosszabb megoldás az, ha nem teszünk semmit. Ugyanis, ha nem foglalkozunk vele, még egy elévült tartozást is behajthatnak rajtunk, ebben az esetben pedig végleg búcsút mondhatunk a pénzünknek. Az elévülésre minden esetben nekünk kell hivatkozni. Ha ezt nem tesszük meg, az olyan, mintha elismertük volna a tartozást. 

Amennyiben az elévült követeléssel kapcsolatban már végrehajtási eljárás van folyamatban, akkor a végrehajtónál kell elévülésre hivatkoznunk. Ha a végrehajtást kérő vitatja az elévülést, pert indíthat.

A végrehajtási eljárás csak akkor fejeződik be, ha jogerős bírósági ítélet születik az elévülés miatt.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top