Család

Nyaralás nagyszülőkkel és gyerekekkel – így válassz úti célt

Ha csak egyedül indulsz útnak, nem nehéz jó úti célt találni – csak hallgass a szívedre és az ösztöneidre – vagyis menj az orrod után! Ha viszont nagy, családi vakációt szervezel, amin rajtatok és a gyerekek mellett még a nagyszülők is részt vesznek, akkor bizony jól meg kell fontolni, merre is vegyétek az irányt, ha azt szeretnéd, hogy a végén mindenki elégedett legyen. Ehhez adunk pár ötletet.

Minden generációnak más és más az igénye, amikor kikapcsolódásról és nyaralásról van szó. A gyerekeknek csak tér kell és mozgalmas programok, a szülők viszont ebben a korban már értékelik a komfortot és a biztonságot, de ugyanakkor a változatosságra is vágynak, és gyakran az is fontos számukra, hogy kulturális vonalon is nyújtson valami színvonalas érdekességet a vakáció, az idősebb generáció pedig pihenést és nyugalmat keres, és szívesen köti egybe a nyaralást az egészsége ápolásával is. Bonyolult tehát a helyzet, de nem megoldhatatlan. Ha van SZÉP kártyád, akkor mielőbb fogj bele a szervezésébe, mert a 2015-ben feltöltött összegeket már csak május végéig tudod elkölteni!

Mindenből egy kicsi 

Mivel ilyen sokrétűek az igények, ezért nagy családdal lehetőleg ne válassz olyan úti célt, amely szép ugyan, de túl “homogén”. Ahol például csak túrázni lehet a hegyekben, ott a gyerekek hamar nyűgössé válnak, a nagyszülők pedig esetleg kénytelenek lesznek kihagyni a közös programokat, mert már nem bírnák szusszal az erdei ösvényeken a gyaloglást. De ugyanilyen okból nem ideális az olyan vízpart sem, ahol a pancsoláson és vízi sportokon kívül más lehetőség nemigen akad. A legjobb, ha mindenből van egy pici, és így mindenki megtalálhatja a számítását. Egy ilyen vakációhoz az ideális helyszín az lenne, ahol van egy termálfürdő, vannak természetes vizek, erdők és hegyek, és mindez nincs távol egy nagyobb, izgalmasan pezsgő várostól sem. 

Például Hévíz, Harkány vagy Bükfürdő 

Ilyen helyért szerencsére nem kell túl messzire utaznod, mivel nem is egy akad belőle Magyarországon. Ez abból a szerencsés helyzetből adódik, hogy rengeteg gyógyvizes üdülőhelyünk van, és ezek közül jó néhány megfelel a fenti kritériumoknak is. Ha hármat kéne most közülük felsorolni, akkor a mi választásunk ezekre esne: Bükfürdő, Harkány és Hévíz. Mindhárom híres és “jól bejáratott” gyógyfürdőhely, amelyek nem csak a gyógyulni vágyóknak kínál élményeket, hanem rendes strandjuk is van, ahol pancsolni lehet. Hévízről a Balaton is pár perc alatt elérhető, így a klasszikus strandolást is élvezhetik a gyerekek, a közeli Balaton-felvidéki nemzeti parkban pedig megmásznivaló csodálatos hegyek sorakoznak egymás után – némelyikükön ráadásul még vár is van. A nagyvárosi élményeket Keszthelyen szerethetjük be, amely nyáron a nívós kulturális programok és látványosságok egész kavalkádját kínálja a turistáknak. A környéken jól kiépített kerékpárutak, túraösvények és kirándulóhelyek vannak, a közeli Kis-Balaton pedig kifejezetten vadregényes kalandokat kínál, amiket gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetnek. 

Nyaralás nagyszülőkkel és gyerekekkel – így válassz úti célt

 

Bükkfürdő helyzete annyiban más csak Hévízhez képest, hogy természetes vizekben itt szerényebb a kínálat – a közelben található kis tavak strandolásra nem, viszont horgászásra annál inkább “használhatók”. Mivel Alpokaljához közel van a település, ezért itt kifejezetten komoly hegyi túrákra is van lehetőség, Kőszeg és Szombathely pedig – amelyek nagyjából 20 perces autóútra vannak Bükfürdőtől – pezsgő kulturális centrumok. Ausztria közelsége szintén vonzó lehet, mint ahogy az is, hogy a település határában van az ország egyik legjobb golfpályája.

Nyaralás nagyszülőkkel és gyerekekkel – így válassz úti célt

 

 

Harkány környéke legalább olyan érdekes és változatos, mint Hévízé: közel van a Siklósi vár, a remek villányi borvidék,  a titokzatos baranyai erdők és bájos falvak, és a kirándulásokhoz ideális Mecsek is, ha pedig nagyvárosi hangulatot szeretnénk, akkor az alig 25 kilométerre található Pécsnél ennél keresve sem találnánk ideálisabb terepet. Déli irányba indulva hamar elérhető a Dráva, ahol fürödni is lehet, de leginkább egy kiadós vízitúra kedvéért érdemes ide elindulni. 

Nyaralás nagyszülőkkel és gyerekekkel – így válassz úti célt

Az ajánló a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával készült

 

Más gyönyörű kirándulóhelyekről is olvashatsz az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top