Családi főzőcske

10 élelmiszer, ami akkor sem romlana meg, ha véget érne a világ

Mi lenne, ha történne holnap egy világméretű katasztrófa? Állattartással, konzervekkel és szárított gyümölcsökkel kitartanánk egy darabig, de mi lenne hosszú távon? Itt a válasz a kérdésre! Íme 10 olyan termék, ami a legtovább eláll a kamrapolcokon!

Ha holnap bekövetkezne, hogy a világ élelmiszer-termelése és -elosztása csődöt mondana, akkor azzal kellene kihúznunk a telet, amit a kamránk polcán találunk. De vajon mivel készüljünk, hogy tutira kitartsunk? Te tisztában vagy azzal, hogy mik azok az élelmiszerek, amik sokáig elállnak? Íme a lista, és az a 10 dolog, amiből nem árt ha betárazol otthon.

Még több hasznos cikk a témában:

1. Rizs

A kutatók úgy találták, hogy a fehér rizs 30 évig is fenntartja a tápanyagtartalmát és ízét,  ha oxigénmentes konténerekben 40 fok alatti hőmérsékleten tárolják. A barna rizs már rosszabb választás, mert  a természetes korparéteg miatt csak 6 hónapig őrzi meg tápanyagát.

10 étel, ami szinte sosem romlik meg

2. Méz

A mézet nevezik az egyetlen ételnek, ami valóban örökké tart. Ez a szorgos méhek által készített édes, folyékony nektár tényleg sokáig eláll, hiszen nincs benne elég nedvesség, ami elősegítené a baktériumok szaporodását. A legrégebbi méz állítólag 5500 éves, és még mindig ehető.

3. Só

A nátrium-klorid, vagy más néven konyhasó mint ásvány már nagyon régóta megtalálható a Földön. Évszázadok óta használják, más élelmiszerek tartósítására is. A só a szekrényben nem tart örökké, de a jódozott változata 5 évig simán eláll.

4. Szójaszósz

Sokban függ a szósz összetevőitől és adalékanyagitól, de a szójaszósz a sótartalmának köszönhetően nagyon sokáig eláll felbontatlan állapotban. Felbontás után is évekig nem romlik meg, és bátran lehet vele ízesíteni az ételeket.

5. Cukor

Mint minden élelmiszernél, itt is a helyes tárolás határozza meg az eltarthatóságot. Ha száraz helyen tároljuk a cukrot, akkor örökké tudjuk használni, hiszen semmi baja nem lesz. A tejpor és a kristálycukor légmentes csomagolásban a legjobban megőrzi a minőséget. Ha azonban nedvesség éri például a barna cukrot, akkor sincs baj, még mindig ehető állapotú, miután kicsit megpuhult.

10 étel, ami szinte sosem romlik meg

6. Szárazbab

A kutatók ugyanúgy vizsgálták, mint a rizst, és rájöttek, hogy a szárazbab is hasonló módon viselkedik. Ez a zöldség még 80 év után is tartalmaz fehérjét és tápanyagokat, amikor már minden más megromlott körülöttünk.

7. Tiszta juharszirup

A kutatók a tiszta juharszirupot azok közé az élelmiszerek közé sorolják, amik korlátlan ideig megőrzik minőségüket. Ellenállnak a penészgombáknak, és a mikroorganizmusoknak, amik más élelmiszereket simán megtámadnak. A bontatlan juharszirup örökké tart, de felbontás után előfordul, hogy penész jelenik meg rajta. Ha felforraljuk, és átöntjük egy másik edénybe, akkor újra tisztává tehetjük, és örökké tárolhatjuk.

10 étel, ami szinte sosem romlik meg

8. Tejpor

Az íze nem annyira jó, de az egyik fő ok arra, hogy a tejpor létezik, az, hogy tovább eltartható, mint a friss tej. Ugyancsak könnyebb szállítani és tárolni. Légmentesen, nedvességtől elzárva nagyjából örökké felhasználható.

9. Röviditalok

Ha eljön az idő, akkor dobd ki a krémlikőröket, hiszen ezek gyorsan megromlanak. Csak tiszta röviditalokat őrizz meg, mert ezek kevésbé romlanak meg. Persze a párolgás őket sem kerüli el, de egy jól zárható üvegben évekig lehet tárolni őket. Ugye mindenki hallott már több száz éves rumokról és whiskykről, amik vagyonokat érnek, és még mindig ihatók?

10 étel, ami szinte sosem romlik meg

 

10. Pemmikán 

Ez az észak-amerikai indián eredetű étel és tartósítási módszer, amivel a legjobban lehet a húst tartósítani. A pemmikán fő összetevője a vadhús, amit napon vagy tűz mellett keményre szárítottak, majd faggyúval kevertek. Kerül ebbe a masszába bogyós növények termése is. Ezzel az eljárással és egy bőr erszényben a hús sokáig eláll. Később lehet szárazon enni, vagy meleg vízzel felfőzve elfogyasztani.

forrás: metalfloss

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top