Családi pénzügyek

Biztos nyugdíj befektetéssel

Ki ne szeretné idős korában is anyagi biztonságban érezni magát? A jó nyugdíj viszont csak azoknak adatik meg, akik már aktív korukban is szépen kerestek. Vagy azoknak, akik időben gondolkodtak előre…

Nem gondolunk eleget a jövőre

Félreteszünk pénzt a nyaralásra, spórolunk az új kocsira, kuporgatunk a gyerekeknek, de a nyugdíjra mi magyarok szinte alig gondolunk. Pedig várhatóan nem kevés évet töltünk majd el nyugdíjasként, és egyáltalán nem mindegy, hogy az életszínvonalunk ezekben az években hogyan változik meg. Közép-Európában nyugdíj vonatkozásában sereghajtóként kullogunk, minden országban sokkal előrelátóbban és fegyelmezettebben spórolnak az emberek idős korukra. A takarékossági módszerekben is elég elmaradottak vagyunk: legtöbben egy egyszerű bankszámlán “fialtatják” a hónapról hónapra félretett pénzt, de még ma is elterjedt, hogy otthon, valami titkos zugban, fiók mélyén vagy éppen a párnacihában rejtegetik vagyonkájukat öreg napjaikra.

Biztos nyugdíj befektetéssel
 

A takarékosságnak ennél sokkal hatékonyabb módjai is vannak, amikkel a hozzánk hasonló fejlődésű szomszédos országokban – Romániától egészen Lengyelországig – már a lakosság egészen magas arányban él is. Népszerűvé váltak például az olyan különféle befektetéshez kötött megtakarítási formák, mint unit linked élet- és nyugdíjbiztosítások, amelyek a biztosítási szolgáltatás mellé hozamot is ígérnek.

Az sem lehet kifogás számunkra, hogy nem elérhetők ezek a befektetési lehetőségek és nem kínálnak kecsegtető haszonnal. Ma már minden sarkon találunk egy olyan pénzintézetet, amely foglalkozik unit-linked biztosítással vagy nyugdíj-előtakarékossággal. Ez utóbbi esetében pedig igen kedvező konstrukciókat tudnak kínálni, hiszen az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások 2014-es bevezetésével immár 3 olyan nyugdíj-előtakarékossági formát is választhatunk, amelyre évi 20% adókedvezményt igénybe lehet venni.

Hogyan spórol nekem a nyugdíj-előtakarékosság?

A befektetéssel kombinált nyugdíj-előtakarékosságok lényege, hogy a megbízott pénzintézet az általunk befizettet összeget megforgatja, különféle alapokba helyezi és kamatoztatja. E mellé jön a befizetések után az a garantált “jövedelem”, ami a 2014. január 1. óta hatályos törvényi szabályozás biztosít. Ennek értelmében a rendszeres megtakarítás esetén adójóváírást vehető igénybe az a befizetett díjak 20%-ának mértékéig, de legfeljebb évente 130 000 forintig, ide nem számítva a kiegészítő biztosításokra levont díjrészt.Biztos nyugdíj befektetéssel

Az extrák szolgáltatások sora, amiket ezen felül az egyes pénzintézetek nyújtanak és ígérnek nekünk, ha pénzünket náluk gyűjtögetjük nyugdíjas éveinkre már jóval hosszabb. Szóba jöhet az induló bónusz, időszakonként jelentkező extra jóváírások, választható deviza vagy forint alapú eszközalapok és még sok minden. A piacon elérhető konstrukciókról érdemes alaposan tájékozódni és a pénzintézetektől személyes tanácsadást kérni. Ma az ilyen megtakarítások (befektetések) jó esetben egészen magas hozammal kecsegtetnek: akár 10-110 százalékos hasznot is hozhatnak, mint ahogy tavaly erre volt is példa. Ahogy mondani szokás: a múltbeli eredmények és hozamok nem szolgálnak garanciaként a jövőre nézve. Az viszont biztos, hogy valamilyen megtakarítási formát mindenkinek tanácsos választania, ha idős korára anyagi biztonságot szeretne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top