Egészség

Öregedésgátló táplálkozás? Az meg mi?

Egyre gyakrabban hallunk az öregedésgátló táplálkozásról, antioxidáns hatású készítményekről és termékekről, így felmerülhet bennünk a kérdés: vajon túlmisztifikált divatjelenségről beszélünk, vagy valóban léteznek ilyen hatóanyagok, növények a természetben is?
Öregedésgátló táplálkozás? Az meg mi? A szépség receptje egyszerű

A legfrissebb élelmiszer-kutatások is egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentőségét, és hangsúlyozzák: ezek a források valóban védőhatással rendelkezhetnek.

A polifenolok a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban (például a teában vagy a kávéban) nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek. Mivel képesek megvédeni az emberi szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint egyes ráktípusokkal szemben, kutatási szempontból különösen jelentős molekulacsoportot alkotnak. Az elmúlt 10 évben igencsak megnőtt a tudományos érdeklődés a polifenolok, valamint azok krónikus betegségek megelőzésében játszott szerepe iránt, különösen gyulladásgátló és antioxidáns hatásukkal kapcsolatban.

Ha antioxidánsokról beszélünk, sokakban felmerül a kérdés: A mindennapokban hogyan gondoskodhatunk arról, hogy ezeket a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat étrendünkbe beépítsük? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: étkezzünk színesen! Tóth Tímea, a Nestlé dietetikusa azt tanácsolja, próbáljuk minél több színt vinni a napi ötszöri étkezésünkbe ételeink és italaink segítségével:

  • Reggelire ihatunk 1 csésze kávét, teát; szendvicsünkhöz pedig szeljünk fel 1 fej friss paradicsomot és 1 db paprikát. Ha édes reggelire vágyunk, fogyaszthatunk kétszersültet házi szilvalekvárral, eper-, meggy-, málna-, ribizlidzsemmel, esetleg barackízzel. Reggelizhetünk joghurtot is, ebben az esetben szórjunk bele friss gyümölcsöt, aszalt szilvát.
  • Tízóraira válasszunk friss, nyers gyümölcsöt, szőlőt, szilvát, barackot, ribizlit, epret, cseresznyét. Egy maréknyi olajos magvat, pl. diót, mogyorót, mandulát, kesúdiót is elrágcsálhatunk.
    Öregedésgátló táplálkozás? Az meg mi?
  • Ebédre ehetünk párolt zöldségköretet, sárgarépából, kelbimbóból; savanyúságnak válasszunk céklát, savanyú káposztát, de paradicsomsalátát is fogyaszthatunk. Az ebéd után a délutáni kávéról se feledkezzünk meg, hisz ez nagyban hozzájárul a napi bevitt mennyiséghez, illetve desszert gyanánt nyugodt szívvel egy kocka csokoládé is kerülhet étrendünkbe.
  • Ha uzsonnára hideget eszünk, bármelyik gyümölcsből vagy zöldségből készíthetünk salátát.
  • Vacsorára jöhet egy könnyű zöldséges étek: spenót, tökfőzelék, párolt kelbimbó, sütőtök, avokádó, de fogyaszthatunk párolt sárgarépát is. Mindezt pikánsabbá tehetjük ha szezámmaggal vagy (óvatosan) pirított olajos maggal megszórjuk, így E-vitamin-tartalmával az antioxidánsok mennyiségét is növelhetjük. Esetenként egy finom pohár vörösbor is társulhat az étkezéshez.
  • Elalvás előtt elkortyolhatunk egy forró kakaót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top