Egészség

Nem fáj úgy a szuri, ha odanézel!

Kevésbé fáj az injekció, ha odanézünk, miközben belénk szúrják a tűt – állítják a kutatók.
 Nem fáj úgy a szuri, ha odanézel! Olvass tovább!
Élj akár 100 évig!

A tanulmány szerint a fájdalmat egyszerre érzékeljük idegeinkkel és érzelmeinkkel egyaránt, így ha vizuális ingerrel társítjuk, akkor testünk természetesen próbálja meg csökkenteni a fájdalmat, mivel ilyenkor magasabb lesz a tűrőképességünk. Sőt azt is megállapították, hogy ha egy tükör segítségével felnagyították a szóban forgó testrészt, akkor a fájdalomküszöb is nőtt. Hogy is kell mindezt érteni?

Nem fáj úgy a szuri, ha odanézel!A 18 önkéntes segítségével végzett tanulmány azt vizsgálta, hogy miképp reagálunk az akut fájdalomra. A résztvevők kezét hőpróbának vetették alá úgy, hogy a kezek méretét tükrök segítségével manipulálták. A kísérlet eredménye szerint az alanyok 3 egész fokkal melegebb hőmérsékletet tudtak elviselni, ha odanéztek a kezükre közben, és ha nagyobbnak látták a kezüket, akkor ezzel együtt fájdalomküszöbük is nőtt.

A kutatást kivitelező Patrick Haggard professzor úgy véli, hogy nem érdemes tehát azt tanácsolni gyermekünknek, hogy forduljon el a „szuri” közben, hiszen akkor jobban fájhat neki a beavatkozás.  „Azt tanácsolom, hogy próbáljuk meg a kart nézni, de ha lehet, kerüljük el a tű látványát” – mondja.


Forrás: www.telegraph.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top