„Minden betegségnek megvan a maga meséje” |
Tél végére azonban védekezőképességünk gyengülhet, miközben enyhébb időben könnyebben, gyorsabban szaporodnak a kórokozók. Mit tehetsz, hogy egészséges maradj ebben az időszakban is?
Manapság sokkal kevesebb természetes vitaminhoz, ásványi anyaghoz jutunk étkezéseink során, mint 10-20-50 évvel ezelőtt, annyira csökkent a zöldségek, gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ezért elsősorban arra figyelj oda, hogy minél természetesebb módon termesztett, tenyésztett táplálékot fogyassz, lehetőleg minél természetesebb formában. Ha teheted, egyél naponta háromszor nyers zöldséget és gyümölcsöt, ezek antioxidáns-tartalma ugyanis nagyon magas. Másrészt pedig – különösen télen– bizonyos vitamin- és nyomelemkészítményekkel, táplálékkiegészítőkkel pótolhatod a hiányt.
Probiotikumok az egészségért
A bélrendszer az egészség és az életerő központja. A bélflóra – a táplálék egyes részeinek lebontása mellett – néhány vitamin (különösen a B-vitaminok) termeléséért és a szervezet számára nemkívánatos baktériumok, gombák és vírusok megsemmisítéséért is felelős. Ellenálló képességünk tehát nagyban összefügg azzal, mennyire egészséges a bélflóránk.
A stressz, a helytelen táplálkozás, bizonyos fertőzések, gyógyszerek vagy egy antibiotikumos kezelés felboríthatja beleink természetes baktérium-egyensúlyát, amelyet úgynevezett probiotikumok fogyasztásával tudunk helyreállítani.
A probiotikumok többnyire tejsavbaktériumok – általában a laktobacilus, a sztreptokokkusz és a bifidobaktérium-törzsek tagjai. Nemzetközi kutatások szerint ezek a mikroorganizmusok növelik az immunsejtek számát, ezzel erősítve az immunválaszt, azaz a szervezet első védelmi vonalát a betegségekkel szemben. Egy élelmiszer akkor nevezhető probiotikusnak, ha megfelelő mennyiségű – grammonként legalább 106 darab – probiotikumot tartalmaz, és ez a szám a termék szavatosságának ideje alatt nem változik.
Probiotikomok tejtermékekben (érlelt sajtok, sajtkrémek, joghurtok, a savanyú tejszín- és túrókészítmények, vajkrémek), valamint bizonyos húsárukban és italokban fordulnak elő. Ha szükséges, a probiotikumokat táplálékkiegészítő formájában is fogyaszthatod.
C-vitamin, D-vitamin
Bár szervezetünknek többféle vitaminra is szüksége van, immunrendszerünk támogatásához ezek közül a C-vitamin és a D-vitamin a legfontosabb. C-vitamint tartalmaznak a télen is beszerezhető citrusfélék, különösen a citrom, de a paprika, az alma, a brokkoli és a homoktövisbogyó is jelentős C-vitamin-forrás. A napi ajánlott bevitel mennyiségéről megoszlanak a vélemények: a hagyományos nézőpont szerint 1–200 milligrammnál többet nem ajánlanak, mert vesekárosító hatása lehet, de vannak olyan nézetek is, amelyek szerint a napi 1000 milligramm fogyasztása sem káros, sőt. Ha bizonytalan vagy, kérd ki háziorvosod tanácsát!
A D-vitamin napfény hatására képződik szervezetünkben, ezért télen is legyél minél többet a szabadban! Ezenkívül a halakból és bizonyos D-vitaminnal dúsított élelmiszerekből juthatunk hozzá a szükséges mennyiséghez.
Kerüld a stresszt, nevess sokat!
Kutatások bizonyítják, hogy a stresszes életmód is káros hatással van védekezőképességünkre. Az is közismert viszont, hogy ha sokszor és jóízűen nevetünk, jelentősen növekszik ellenálló képességünk. A nevetés csökkenti a stresszhormonok szintjét, és elősegíti a védő hatású immunsejtek termelődését. Egyes kutatók szerint a nevetés élettani hatása nagyjából a közepes intenzitású testmozgással egyenértékű. Egy amerikai tanulmány szerint ha egy percig folyamatosan nevetünk, szívritmusunk annyira felgyorsul, mintha tíz percig tekertünk volna a szobabiciklin.
Egy kicsi mozgás…
Persze a nevetés mellett nem árt, ha rendszeres testmozgásra is szánunk időt. Már az is jó, ha időnként fél órát gyalogolsz autózás vagy buszozás helyett, de az ideális az, ha legalább hetente kétszer fél órát intenzíven mozogsz (futás, biciklizés, torna). Ilyenkor megemelkedik a vérnyomásod, izmaid megfeszülnek, és a gyorsuló lélegzés hatására javul a szövetek oxigén- és tápanyagellátása is.
Csökkentsd a cukrot!
A cukor, a fehér liszt és a túlságosan zsíros ételek megterhelik immunrendszerünket is. Egy kiadós, „nehéz” étkezés után te is érzed, hogy pihenésre, alvásra van szükséged, egész szervezeted az emésztéssel van elfoglalva. Egy „könnyű”, főleg zöldségfélékből álló ebéd után viszont frissebb és energikusabb vagy – nem véletlenül. Ráadásul a túlzott cukorfogyasztás csökkenti a gyomorsavtermelést, ami különösen megnehezíti a megfelelő emésztést.
Kávé helyett gyógytea
A túlzott koffein-, alkohol- és cigarettafogyasztás nem meglepő módon immunrendszerünkre is negatív hatással van. Ezek helyett válassz inkább gyógyteát: a nem túl forró vízben áztatott lapacho, kamilla, bodza, hársfavirág nemcsak egészséges, hanem természetes módon élénkíti is a szervezetet. Az élet gyökerének is nevezett ginzeng szintén élénkítő, frissítő hatású, B1-, B2-, C- és E-vitaminban gazdag, de tartalmaz kalciumot, vasat és magnéziumot is. Szárított gyökeréből készíthetsz főzetet, de táplálékkiegészítő formájában is fogyaszthatod.
Homeopátiával
Az Oscilliococcinum, a Thymuline és az Echinacea egyaránt immunerősítő hatású. A megfelelő hígítás és adagolás meghatározásához kérd ki homeopata orvos tanácsát!
Aludj, pihenj eleget!
Végül, de nem utolsósorban: az egészséges táplálkozás és a testmozgás nagyon fontos, de legalább ekkora jelentősége van a megfelelő alvásmennyiségnek is. Ha nem alszol eleget, és nem pihened ki magadat, szervezeted elfárad, és védtelenebb leszel a fertőzésekkel szemben. Az alvás kifejezetten támogatja az immunrendszert – ha ugyanis legalább hat, de inkább nyolc órát alszunk egyhuzamban, olyan hormonok szabadulnak fel testünkben, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a kórokozókkal szembeni védekezésben.
A cikkünk a Nők Lapja Egészség februári számában jelent meg.
A magazin tartalmából:
- A tartós fogyás hétköznapi titkai
- 9+1 dolog, amit tudni kell az influenzáról
- Túrógombóc túró nélkül?
- Ússzuk meg a téli depressziót!
Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!