Egészség

Veszélyes a nehéz táska

Egyre nagyobbak a táskák, egyre több minden fér bele. Pedig nem árt vigyázni: a súlyos retikül cipelése ízületi gyulladást okozhat!
A nehéz retikül ízületi gyulladást okozhat! Lelki okok a derékfájás hátterében

Egy női táskában szinte minden esetben megtalálható egy pénztárca, mobiltelefon, esernyő, naptár, sminkes szett, esetleg egy könyv és talán egy kisebb üveg víz is. Nem meglepő tehát, hogy egy átlagos nő több mint három kilót hordoz a vállán napközben. „A nehéz férfitáskák pedig, amelyek 6 kiló körül lehetnek, nagy nyomást gyakorolnak a testre, ami hosszú távon egészségkárosodáshoz vezethet” – mondja Rishi Loatey, a Brit Hátmasszázs Egyesület tagja.

A nehéz táskák hordozása ugyanis jelentős hatással van a testtartásra és a mozgásra. Nem vesszük ugyan észre, de a testünk drámaian alkalmazkodik és kompenzál, ha szükséges. A nyakunk automatikusan elhajlik a súly elől, így segítvén a cipekedést és az egyensúly megtartását, és ez izomgyulladáshoz vezethet. A vállunk is görcsölhet, hiszen a táska hordozása közben hátrafeszül, az elfáradt izmok pedig nem támogatják kellőképpen a gerincet. Hosszú távon ez egyenlő lehet egy jó kis ízületi gyulladással. A karunk is igen kifáradhat, hiszen ha a táskánkat kézben hordozzuk, akkor nem a természetes, egyensúlyt segítő kézmozgást végezzük járás közben, és idővel ez is krónikus fájdalomhoz vezethet.

A szakemberek szerint érdemes tehát megosztani a vállunkon hordozott súlyt. Ha nem szeretnénk hátizsákot viselni, akkor tehetjük két külön kis táskába is a holminkat. Amennyiben ez a megoldás sem nyerte el a tetszésünket, akkor pedig figyeljünk arra, hogy gyakrabban cserélgessük az oldalunkon a retikült, így az izmaink kapnak némi esélyt a pihenésre, regenerálódásra.

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top