Egészség

Rák-kisokos – hat gyakori daganattípus és tüneteik

Íme, néhány gyakori daganatos betegség tünetei a legfontosabb kockázati tényezőkkel együtt.
Rák kisokos - hat gyakori daganattípus és tünetei Másodpercek alatt kiderül a daganat fajtája

A rákot könnyebb gyógyítani, ha a tüneteit korán felismerik. Bizonyos ráktípusok, például a petefészek- és a prosztatarák esetén a korai diagnózis óriási különbséget jelenthet a prognózis és a kimenetel szempontjából.

Prosztatarák

Prosztatarák esetén vizelési panaszok merülhetnek fel, ami nehezen induló vizelés, illetve gyenge vagy vizelés közben időnként megszakadó vizeletsugár formájában jelentkezhet. Ezenkívül fájdalom vagy égető érzés tapasztalható vizelés közben, vér jelenhet meg a vizeletben vagy az ondóban, merevedési zavar léphet fel, fájdalom jelentkezhet ejakuláció közben, és fájdalom érezhető deréktájon, a csípőben vagy a comb felső részében.

Fontos, hogy a 60 éven felüli férfiak több mint a fele szenved jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban, ami hasonló tünetcsoporttal jár. Ez az állapot kellemetlen, de nem életveszélyes. A prosztatapanaszokat tapasztaló férfiakon rendszeres PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet kell végezni, és megfigyelés alatt kell tartani a prosztatarákot illetően. Kockázati tényező az is, ha valakinek előfordult prosztatarák a családi kórtörténetében.

Emlőrák

Tünetei közé tartozik a kitapintható csomó vagy megkeményedés az emlőben, illetve a hónalj környékén, az emlő vagy az emlőbimbó érzékenysége, az emlő vagy az emlőbimbó alakjának megváltozása, váladékozás az emlőbimbóból, valamint vörös, duzzadt vagy hámló bőr az emlőn vagy az emlőbimbón.

A kockázatot az is növelheti, ha előfordult a családi kórtörténetben emlőrák, ha valaki telített zsírokban gazdag étrenden él, elhízott, korai vagy késői menopauzát tapasztal, gyermektelen, illetve idősebb korban szülte első gyermekét, vagy hormonokat szed. A BRCA gén jelenléte nagymértékben megnöveli a kockázatot (a kelet-európai zsidó származású emberekben a leggyakoribb), különösen akkor, ha családi kórtörténettel is párosul.

Vastag- és végbélrák

Székrekedés, véres széklet, szorulás vagy hasmenés, hasi görcsök, puffadás, teltségérzés kevés evés után is, valamint hányinger és hányás jelentkezhet.

Mivel a kolorektális daganat jelei könnyen összetéveszthetők valamilyen emésztőrendszeri rendellenesség tüneteivel, nagyon oda kell figyelni és orvoshoz kell fordulni abban az esetben, ha a panaszok gyakran kiújulnak, nem múlnak el gyorsan, vagy krónikussá válnak. Ötven év felett mindenkinek javasolt a rendszeres kolonoszkópiás rákszűrés.

A kockázatot növeli a polipeltávolítás a vastagbélből, és a gyulladásos bélbetegség előfordulása. A családi kórtörténet is kockázati tényező lehet, az afroamerikai és a kelet-európai zsidó származású emberekben pedig különösen magas a kolorektális rák kockázata.

Tüdőrák

Légszomj, krónikus köhögés, a krónikus köhögés megváltozása, fájdalom köhögés vagy légzés közben, vér felköhögése, nyelési nehézség jelentkezhet.

A dohányzás nagymértékben növeli a tüdőrák kockázatát, de a másodlagos füst és bizonyos vegyi anyagok is kockázati tényezők lehetnek.

Petefészekrák

Medence táji vagy hasi fájdalom, puffadás, sürgető vizelési kényszer, gyakori vizelés, szokatlanul korán bekövetkező jóllakottság tapasztalható.

A petefészekrák egyik legfőbb kockázati tényezője a családi kórtörténet. A BRCA génmutációval rendelkezők esetében az emlőrák mellett a petefészekrák kockázata is magasabb.

A daganatos betegségek általános tünetei (nem meghatározott ráktípus)

Étvágytalanság, megmagyarázhatatlan fogyás, láz, kimerültség, sárgaság, hányinger.

Időnként előfordulhat, hogy valakinek gyorsan romlik az egészségi állapota, de nem érez fájdalmat vagy panaszokat egyetlen testrészében sem. Ez olyan rákot jelezhet, amely egy pontból kiindulva továbbterjedt a májra vagy más szervre, és az általános egészségi állapotot befolyásolja. Néha úgy fedezik fel a daganatot, hogy olyan méretűre nő, hogy nyomást gyakorol más szervekre.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top