nlc.hu
Egészség
Tovább terjedt a német járvány

Tovább terjedt a német járvány

Egyre több halálos áldozata van a hasmenéses járványnak, ráadásul a szakemberek szerint még tovább fog emelkedni a fertőzöttek száma. A kórt Németországból hazatérő turisták más országokba is bevitték, így már a tengerentúlon is vannak betegek.
 Nálunk nem találtak fertőzött uborkát

A legfrissebb adatok szerint az EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés eddig 15 halálos áldozatot követelt, és immár megközelíti az 1500-at a megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma. A Robert Koch Intézet honlapján egyelőre nem frissítették a járvány statisztikáit, de az intézet igazgatója szerint további megbetegedésekre, illetve áldozatokra lehet számítani.

Tovább terjedt a német járványKözben teljes erővel dolgoznak a veszélyes kór megállításán: a münsteri egyetem tudósai gyorstesztet fejlesztettek ki a fertőzés mielőbbi kimutatására, északnémet kórházakban pedig úgynevezett antitest-terápiával próbálkoznak, ami a várakozások szerint segíthet a legsúlyosabb szövődmények kezelésében. A betegség gyógyításához nagy mennyiségű vérplazmára is szükség van, így a Német Vöröskereszt tájékoztatása szerint néhány kórházban átmeneti vérhiány lépett fel, de végül sikerült fedezni a szükségleteket – írja a Welt című német lap.

Mostanra más országokra, sőt, a tengerentúlra is átterjedt a veszedelmes EHEC-baktérium: három amerikai, korábban Németországban járt állampolgár betegedett meg. Az Európai Bizottság adatai szerint Svédországban eddig 30 megbetegedést jegyeztek föl, közülük 13 embernél már súlyos veseelégtelenség lépett fel. Dániában tizenegyen fertőződtek meg, közülük ötnek veseműködési zavarai vannak. Nagy-Britanniában három, Ausztriában kettő, Hollandiában egy betegről tudnak.

Az Európai Bizottság legkésőbb szerdára várja annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyet a hasmenésjárvány kiindulópontjának tartott két spanyolországi agrártelepen végeztek el. A vizsgálat megkezdése óta egyetlen uborkát sem vittek ki a telepről. A spanyol termelők viszont az unióhoz fordulnak segítségért, illetve kártérítési igénnyel akarnak élni Németországgal szemben, mert szerintük a járvány miatti hírverés óriási károkat okozott válogatás nélkül valamennyiüknek.

Ahogy arról a Nők Lapja Café hétfőn beszámolt, Magyarországon nem találtak fertőzött élelmiszert, erről itt olvashatsz részletesen.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top