Egészség

Csírák okozhatták a járványt?

Mégsem az uborka, hanem a reformétkezés egyik sztárja, a csíra okozhatja a németországi hasmenés járványt. A betegségben a legutolsó adatok szerint már huszonegy ember halt meg.

Fokozódik a bizonytalanság járványügyben! Mint az közismert, korábban a spanyol importuborkát okolták a betegség terjesztésével, de ez később tévedésnek bizonyult. Tegnap bejelentette a hannoveri mezőgazdasági miniszter, hogy bizonyítékaik vannak arra, hogy Németországból indult a járvány, ráadásul a nyers növényi csírák terjesztik azt – egyelőre mégis adósak maradtak a hivatalos szervek a beígért bizonyítékokkal.

Megtalálhatták az E. Coli járvány valódi forrásátDietetikusok szerint a különböző növényi csírák gazdagok fehérjében és vitaminokban, ezért sokan frissen fogyasztják ezeket.

Ugyanakkor a nyers csírák a múltban már több alkalommal is okoztak fertőzéseket, ezért bizonyos rizikócsoportok (gyermekek, idősebbek, terhes nők és legyengült szervezetű emberek) jobb, ha távol tartják magukat ettől a kulináris élvezettől.

Mert állítólag megalapozott bizonyítékok állnak a német hatóságok rendelkezésére, melyek arra utalnak, hogy a járvány egy Hamburgtól délkeletre eső uelzeni mezőgazdasági üzemből indult ki. Ráadásul nem is uborka, hanem az egészséges táplálkozás egyik sztárja, a nyers növényi csíra hordozza a baktériumot.

Gert Lindemann, a hannoveri mezőgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az eddig meg nem nevezett üzemből egész Németország területére szállítottak friss növényi csírákat, a megrendelők közt pedig szép számmal akadtak bioéttermek is.

A miniszter szavait némiképp árnyalja az a tény, hogy bár azt ígérték, hétfőn reggelre már előállnak a csíraelméletet alátámasztó bombabiztos bizonyítékokkal, eddig ez nem történt meg. Lehet, hogy most is kiderül, tévedtek a hatóságok? 

Egyelőre tehát nem tudhatjuk, valóban sikerült-e azonosítani a baktérium terjedési útvonalát, de a számok riasztóak: a járvány kitörése óta több mint 2600-an megbetegedtek, és ma reggelig már 21-en meg is haltak közülük.

Ráadásul a baj tovább gyűrűzik: Moszkva tilalmat rendelt el az európai zöldségekre, amit a legújabb német bejelentés hatására sem oldanak fel. Gennagyij Onyiscsenko tiszti főorvos ezt azzal indokolta, hogy az unió hatóságai nem képesek konkrét és meggyőző választ adni a felmerült kérdésekre.

Bár itthon egyetlen fertőzött élelmiszert sem találtak az elmúlt hetekben, a zöldséget, gyümölcsöt mossuk meg alaposan, abból baj nem lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top