Egészség

Téves riasztás: mégsem a spanyol uborka fertőzött

Mégsem a spanyol uborka a felelős a Németországban terjedő és immár 16 halálos áldozatot követelő hasmenéses járványért. A német hatóságok továbbra is a sötétben tapogatóznak, a spanyolok viszont dühösek, és kártérítést követelnek a melléfogásért.

Olvasd el a magyar helyzetről szóló összefoglalónkat:

Nálunk nem találtak fertőzött uborkát

A Spanyolországból származó uborkákon lévő EHEC-baktérium a legutolsó vizsgálatok szerint nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki – közölték a hamburgi egészségügyi hatóságok. A negatív laboratóriumi eredmények tovább élezhetik a német–spanyol vitát, a hamburgi egészségügyi miniszter viszont arra hivatkozott, hogy felelőtlenség lett volna, ha a rohamosan terjedő járvány közepette nem jártak volna utána minden alapos gyanúnak.

Téves riasztás: mégsem a spanyol uborka fertőzöttEz egyben azt is jelenti, hogy a német hatóságok továbbra sem tudják, melyik élelmiszer, illetve zöldségfajta terjeszti a különleges kólibaktérium által kiváltott fertőzést. Az a gyanú egyelőre még tartja magát, hogy a járványt helytelenül trágyázott uborka, paradicsom és saláta okozza: ez a következtetés azonban nem konkrét ételekből vett mintákon, hanem a betegek étkezési szokásainak tanulmányozásán alapul.

A bírálat persze nem maradt el, szerdán több mezőgazdasági szervezet képviselői kritizálták a német hatóságokat a melléfogásért. A bírálatokból egyformán kijutott a kormánynak és a Robert Koch Járványügyi Intézetnek, amiért több mint két héttel a járvány kitörése után az okok felderítésében egy tapodtat sem jutottak előre.

Spanyol mezőgazdasági szervezetek becslése szerint heti 200 millió euróra tehető a gazdák kára, amely a téves riasztásnak köszönhető, sok ország ugyanis a bejelentés óta nem fogad semmilyen spanyol zöldséget. A spanyol agrárminiszter, Rosa Aguilar azt nyilatkozta, hogy országa minden, a járvány miatt károkat szenvedett nemzet nevében fog kártérítést követelni uniós szinten. Nagyot csalódtak a német hatóságok kríziskezelő eljárásában – írja a Welt című online lap.

Közben folyamatosan emelkedik a súlyos megbetegedések és a halálozások száma: Németországban több mint 1500 esetet tartanak nyilván jelenleg, köztük sok a súlyos beteg. Európa-szerte 16-an haltak bele a hasmenéses kórba, 15-en Németországban, amelyből 13 nő, egy halálesetet pedig Svédországból jelentettek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top