Egészség

Meg ne hámozd! Az alma héja igazi csodaszer

Kiderült, hogy valóban igaz a mondás, mely szerint napi egy alma az orvost távol tartja. Egy feltétel azért van: a héját is meg kell enni.

Az alma héja ugyanis egy olyan anyagot, az úgynevezett urzolsavat tartalmaz, amelynek tudósok nemrég számos, az emberi egészségre jótékony hatását bizonyították. A gyümölcs héjában megtalálható természetes anyag rendben tartja a koleszterin- és vércukorszintet, továbbá meggátolja az izomsorvadást.

Meg ne hámozd! Az alma héja igazi csodaszer Az almahéj fogyasztásának szerepére Christopher Adams, az iowai egyetem kutatója hívta fel a figyelmet. Rengeteg idős ember szenved izomsorvadásban, amelynek gyakori velejárói a törések és egyéb sérülések. Adams professzor erre a problémára keresett megoldást, és a betegséggel egyidejűleg jelentkező genetikai változásokat tanulmányozta. Miközben 1300 különböző anyag hatását vizsgálta, rábukkant az urzolsavra, amely megoldást jelenthet a problémára.

Meg ne hámozd! Az alma héja igazi csodaszer
Olvasnál még? Kattints a legfrissebb hírekért!

A kutatók egereken végzett kísérletek során figyelték meg az urzolsav hatását. A jótékony anyagot fogyasztó állatkáknak amellett, hogy izmosabbak lettek és körülbelül 30 százalékkal kevesebb testzsírral rendelkeztek, csökkent a koleszterinszintjük is. A tudósok szerint az urzolsav kétféle, az izmok növekedéséért felelős inzulinhormon hatását erősíti. Ezt az anyagot magas koncentrációban tartalmazza az almahéj, de az áfonyában, az aszalt szilvában, a bazsalikomban, a kakukkfűben és az oregánóban is megtalálható.

Egy másik felmérés során, amikor nőket kérdeztek a diétájukról, kiderült, hogy a rendszeresen almát fogyasztók 20 százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg valamilyen szívproblémában vagy agyvérzésben.

A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy kiderítsék: vajon az emberi szervezet számára épp annyira kedvező-e az urzolsav, mint az egerek számára, és hogy mennyi almát kell megenni a jótékony hatás elérése érdekében. Előfordulhat ugyanis, hogy a csodaszert koncentrátum formájában fogják alkalmazni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top