Egészség

Heroinpótlóval öltek meg delfineket

Feltehetően egy szintetikus heroinpótló szer miatt szabályosan megfulladt két delfin egy svájci állatkertben.

Heroinpótlóval öltek meg delfineketAz állatok még tavaly novemberben pusztultak el öt nap különbséggel, boncolásuk toxikológiai eredményét azonban csak most kaparintotta meg a svájci sajtó. A delfinek a lippersvili állatkertben éltek, és kimúlásukat először antibiotikumoknak tulajdonították, amelyeket állatorvosok adattak nekik. Az ügyészség hanyagság címén majdnem eljárást indított szegény állatorvosok ellen, de a most nyilvánosságra került orvosi szakvélemény alapján egyértelmű, hogy ők nem hibáztak. A St. Gallen-i törvényszéki orvostani intézet buprenorfint talált a delfinek vizeletében, amely heroinhoz hasonló hatású fájdalomcsillapító és kábítószer.

Hogy miként kaphatott a két delfin drogot? Nos, valószínűleg az alatt a nagyszabású zenei rendezvény alatt történt a dolog, amelynek az állatkert adott otthont. A több ezer résztvevővel megrendezett hétvégi fesztiválon valamelyik mulatozó dobhatta a szintetikus ópiumot a delfinek medencéjébe.

Kikapcsolta a delfinek agyát

A szer pedig különösen veszélyes a vízi emlősökre, ugyanis kikapcsolja agyuk légzőközpontját. A delfineknek – mivel tüdővel lélegeznek – rendre fel fel kell emelkedniük a vízfelszínre levegőt venni, és még alvásuk közben is éber marad agyuk egy része, hogy parancsot adjon időnként a „levegőzésre”.

Nem olyan régen részeg britek elloptak egy pingvint egy ausztrál aquaparkból. Az oké, hogy mindenki érezze jól magát, ahogy akarja, de szerencsétlen állatokat terrorizálni nem „jó poén”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top