Egészség

Sportot is felírhat majd receptre az orvos?

Amerikában az orvos nemcsak gyógyszert írhat fel, de meghatározott mennyiségű mozgást is – az eljárást most Magyarországon is gyakorlattá szeretnék tenni.
Sportot is felírhat majd receptre az orvos?

A magyarok több mint a fele semmilyen rendszeres testmozgást nem végez, miközben a férfiak kétharmada, de a nőknek is hatvan százaléka túlsúlyos. Magánügy – mondhatnánk, hacsak nem az egészségügynek (vagyis közvetve nekünk) kerülne pénzbe annak a rengeteg embernek a

Soha, semmilyen mozgás
„Magyarországon a lakosság 77 százaléka ma lényegében inaktív, mert havi három alkalomnál nem mozog többet, 53 százaléka pedig soha semmilyen testmozgást nem végez, s alig 5 százalék az, aki hetente legalább ötször teszi ezt. Ezek után semmi meglepő nincs abban, hogy a férfiak 63, a nőknek 61 százaléka túlsúlyos, ezzel pedig Európában a legrosszabb helyen állunk. Nem beszélve az ehhez társuló betegségekről” – sorolja az adatokat dr. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója.

kezelése, akik az elhízás miatti szövődményekkel kerülnek kórházba. Amerikában határozott lépésre szánta el magát az egészségpolitika: már nemcsak gyógyszert, de mozgást is felírhatnak az orvosok.

Most nálunk is úgy érzik a szakemberek, hogy lépniük kell: Mozgás=Egészség címmel hároméves programot indítanak, hogy rászoktassák a magyarokat a mozgásra.
Az akciót a Magyar Sporttudományi Társaság fogja össze, a cél a tudatformálás, a prevenció és a már kialakult krónikus betegségek kezelésének kiegészítése testmozgással (mindez persze az egészségügyi kiadások csökkentése érdekében).

Először a veszprémieket és a győrieket fogják megmozgatni: itt május–június folyamán felmérik az egyetemisták fizikai állapotát, személyre szóló mozgásprogramot kapnak, és állapotukat folyamatosan nyomon követik majd. Nem véletlenül indul a program egyetemistákkal, az ő körükben ugyanis ugrásszerűen megnőtt a túlsúlyosak és elhízottak aránya, pedig akár már napi fél óra mozgás is számít. Ennyivel 20-30 százalékkal csökkenteni lehetne az inaktív életmóddal bizonyíthatóan összefüggésbe hozható betegségtípusok, elhízás, magas vérnyomás, daganatos betegségek, kardiovaszkuláris betegségek, csontritkulás, cukorbetegség kialakulási veszélyét, illetve a már meglévő tünetek is enyhíthetők lennének, ha az orvosi kezelés részévé válna a mozgás. A gyerekeknek pedig napi 60 perc közepes intenzitású és heti háromszor 60 perc nagy intenzitású mozgásra lenne szükségük az egészséges fejlődésükhöz, és a tévé vagy számítógép előtt is mindössze két órát szabadna ülniük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top