Egészség

Érdekességek az Aspirin®-ről – az ókortól napjainkig

Évezredekkel ezelőtt kezdődött a történet, amikor az ember fájdalmaira gyógyírt keresve felfedezte a természet patikáját. Hippokratész már Kr. e. 400-ban fűzfalevelet ajánlott a nőknek a szülési fájdalom csökkentésére, de a szembetegségekre is ezt javasolta.

Mit tud a fűzfa?

A fűzfa szalicilt tartalmaz, ami alkalmas különféle fájdalmak csillapítására. Legnagyobb koncentrációban a fűzfa kérgében található meg, amit az elmúlt évezredekben többen is bizonyítottak.

1763-ban Edward Stone tiszteletes ötven olyan esetet jegyzett fel, amikor porrá őrölt fűzfakéreg segítségével sikeresen csillapította páciensei lázát és fájdalmát.

1828-ban Johann Buchner müncheni gyógyszerész számolt be arról, hogy fűzfafőzetből kivont egy sárgás anyagot, amit a fűzfa latin neve (Salix) után, szalicinnek nevezett el.

1853-ban Charles Gerhart állított először elő acetil-szalicilsavat, de kísérleteit megszakította. Néhány évvel később pedig Hermann Kolbe és Fridrich von Heyden dolgozta ki a szalicilsav előállításának módszerét, ám a szalicilsavnak gyomorirritáló mellékhatása és rossz íze volt.

Megszületik az Aspirin®!

1897-ben újabb kísérletek középpontjába kerül a fájdalomcsillapítás. Felix Hoffmannak, a német Bayer AG festékgyártó cég gyógyszerészének ugyanis sikerül előállítani a szalicilnál jóval kevesebb mellékhatást okozó acetil-szalicilsavat, így a cégnek sikerül betörni a gyógyszerpiacra. 1899-ben Berlinben a Császári Szabadalmi Hivatalban pedig bejegyezték az acetil-szalicilsav, közismert nevén Aspirin® szabadalmát, és megindult a gyógyszer gyártása.

Fájdalom? A válasz – Aspirin®

Az eredeti Aspirin® 500 mg tabletta és a fájdalomcsillapítás fogalma mára összeforrt. Becslések szerint a szabadalom bejegyzése óta egytrillió tabletta fogyott, és napjainkban évente közel 50 ezer tonnányit szedünk be világszerte. A kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően ugyanakkor a 20. század közepén a hatóanyag további felhasználási területeit is felfedezték.

Szív- és érrendszeri prevenció – Aspirin® Protect

Az ötvenes-hatvanas években orvosi megfigyelés alapján rájöttek arra, hogy a fájdalomcsillapítás mellett az acetil-szalicilsav (aszpirin) rendszeres szedése képes megelőzni a szívinfarktust és az agyi infarktust. Mára az aszpirin a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének alapgyógyszerévé vált.

Hogyan hat az Aspirin® Protect?

Az Aspirin® Protect gátolja a vérlemezkék egymáshoz tapadását, ezáltal csökkenti a vérrögképződés esélyét. Az acetil-szalicilsav rendszeres szedése mellett így ritkábban fordul elő szívinfarktus és agyi infarktus. Az Aspirin® Protect egy speciális, naponta szedhető, alacsony dózisú (100 mg) aszpirint tartalmazó, bélben oldódó bevonattal ellátott tabletta. Ez a bevonat segít abban, hogy minimalizálja az esetleges gyomorpanaszokat.
Fontos tudni, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére elegendő ez az alacsony dózis: napi 100 mg! Mint minden gyógyszernél, itt is nagyon fontos, hogy pontosan betartsuk kezelőorvosunk utasításait. A tablettát az előírt adagolás szerint, minden nap be kell venni, kihagyás nélkül mindaddig, amíg az orvos azt szükségesnek tartja. A gyógyszer ugyanis csak akkor fejti ki a hatását megfelelően, ha rendszeresen szedjük.

A pontos terápiakövetést megkönnyíti az Aspirin® Protect 100 mg tabletta naptár-csomagolású, 28, illetve 98 tablettát tartalmazó kiszerelése, amely vény nélkül kapható a gyógyszertárakban. Ez a csomagolás a hét napjait jelezve segít nyomon követni, hogy hol tartunk, és azt is elkerülhetjük, hogy véletlenül dupla adagot vegyünk be.

 

Felmerülhet a kérdés, hogy kellene-e mindenkinek Aspirin® Protectet szednie a szívinfarktus vagy agyi infarktus megelőzésére?

A válasz természetesen a nem. Az aszpirin szedése azoknak javasolt, akiknek ezt a kezelőorvos jónak látja. Aki már átesett agyi vagy szívinfarktuson, annak – ellenjavallat hiányában – javasolt a gyógyszer szedése. Amennyiben Önnél szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata áll fenn: magas a vércukor- vagy koleszterinszintje, magas a vérnyomása, dohányzik vagy elhízott, feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával! Ha elmúlt már 45 éves és egészségesnek érzi magát, akkor is érdemes egy alapos szűrővizsgálat céljából felkeresnie egy szakembert, hiszen ezek a társbetegségek tünet nélkül is jelen lehetnek szervezetében. A tartósan fennálló kezeletlen magas vérnyomás, magas vércukor- vagy koleszterinszint súlyosan károsítja az érrendszert, amely komoly következményekhez: szívinfarktushoz vagy agyi infarktushoz is vezethet.

 

További hasznos információt itt olvashat a témában.

 

És még egy fontos dolog!

Mi a különbség az Aspirin® 500 mg  és az  Aspirin® Protect között?

Az Aspirin® 500 mg tabletta, amit mindennapi életünkben Aspirin®-ként ismerünk, nagyobb dózisú acetil-szalicilsavat tartalmaz, mint az Aspirin Protect, és fájdalom, valamint láz csillapítására javasolt a szedése. Az Aspirin® Protectet hosszú távú, folyamatos szedésre tervezték, így speciális bevonattal látták el, aminek köszönhetően csak a bélből szívódik fel, kímélve a gyomrot. Mivel a bevonat ellenáll a gyomornedveknek, ez a felszívódás 3-6 órával lassúbb, mint az Aspirin® 500 mg tabletta esetében, így gyors fájdalomcsillapításra nem alkalmas az Aspirin® Protect, mint ahogy az Aspirin® 500 mg tabletta sem alkalmas a hosszú távú folyamatos szedésre.

Az Aspirin® Protect alkalmazásáról kérjük, feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával! A gyógyszerrel, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos további érdekes és hasznos információt talál a www.szeretemazeletem.hu weboldalunkon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top