Egészség

Amikor a lábad bosszút áll

A kevés mozgás és a túl kényelmetlen, szűk cipő hordása nem sokáig hagyja a viselőjét büntetlenül. Segítünk, hogy megtudd, mit tehetsz, hogy elkerüld a következményeket.

Amikor a láb bosszút állMozgáshiány

Amikor a lábak hosszabb ideig nincsenek használva (például utazás, vagy különösen repülés közben), a vádli izmai nem húzódnak össze, és nem segítenek a vénás vér eltávolításában a lábból. Ezért fontos, hogy akkor is nyújtóztassuk ki a lábunkat, amikor hosszú útra megyünk.

De ugyanilyen káros lehet az ülőmunka is, aki napi nyolc órát szinte egyhuzamban ül végig, az számíthat arra, hogy a lába a nap végére bedagad, ráadásul a visszérre hajlamosak sokkal korábban tapasztalják az első seprűvénák megjelenését. De hasonlóan káros lehet az is, ha valaki egy helyben álldogálással járó munkát végez. A legjobb az, ha munka közben is ügyelünk arra, hogy egy-két óránként áttornáztassuk a lábunkat.

Cipők

A 4-5 centinél magasabb sarok nem kényelmes a lábnak, a vádli hamarabb elfárad az egész napos viseléstől, a bokánk is könnyebben kificamodik, ráadásul a lábboltozatot (a lábujjak tövénél megfigyelhető ív a lábfejen) is megterheli, ha több órán keresztül tűsarkon egyensúlyozunk. A vékony cipőtalp a talpat sem kíméli, ezért estére égő fájdalmat érezhetünk a talp párnázott részén.

A túl szoros cipők pedig nem engedik mozogni a lábujjakat, ami szintén nagyon rossz…

A teljesen lapos talp hosszú távon legalább annyira megterheli a lábat, mint a magas sarok. Mivel a legtöbb ilyen cipőben nincs talpbetét, ezért a láb „elterül” a cipőben, így könnyen alakulhat ki lúdtalp, de az sem ritka, hogy estére a sarkak elkezdenek fájni. Ha valaki mégsem tud lemondani a teljesen lapos cipőkről, az vegyen talpbetétet vagy sarokemelőt. Ha a panaszok állandósulnak, érdemes felkeresni egy szakembert.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top