Egészség

Műhiba: három évet kapott a szentesi szülészorvos

A betege belehalt a vetélés utáni műtétbe. Az elmúlt tíz évben Magyarországon ez volt az első alkalom, hogy szabadságvesztésre ítéltek egy orvost hasonló esetben.
Loboda Fábián a bíróság előtt Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Loboda Fábián a bíróság előtt
Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Jogerősen három év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélt kedden a Szegedi Törvényszék egy szentesi szülészorvost, akinek egy páciense 2008 nyarán, három héttel a műtét után meghalt.

A bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek Loboda Fábiánt. A szabadságvesztés büntetés mellett a bíróság a jelenleg Békés megyében háziorvosként praktizáló orvost öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi tevékenység gyakorlásától is.

A műtét után fájdalomcsillapítóért könyörgött

Az ítélet szerint a 31 esztendős asszonyon egy abbamaradt vetélést követően a vádlott – aki választott orvosa volt – 2008. július 1-jén egészségügyi kaparást hajtott végre, a műtét során azonban – mint utóbb kiderült – átlyukasztotta a beteg méhfalát, s két helyen a vékonybelét is megsértette.

A páciens már ébredéskor is hasi fájdalmakra panaszkodott, szobatársai elmondása szerint éjszaka nem tudott aludni, vergődött, fájdalomcsillapítóért könyörgött. Az orvos azonban személyesen nem vizsgálta meg, csupán telefonon rendelt számára gyógyszereket. A vádlott, amikor átadta a pácienst az ügyeletes orvosnak, a beteg állapotát jobbnak tüntette föl a valóságosnál, s az esetről nem referált megfelelően feletteseinek.

Az orvos titkolta a bajt

A műtét másnapján a vádlott egy kollégája a páciensen végzett ultrahangvizsgálat során rendellenességeket fedezett föl, ezért azonnal hasfeltáró műtétet javasolt. A vádlott azonban a vizsgálati eredményt és a javaslatot is eltitkolta felettesei elől.

Az asszonyt – egy újabb ultrahangvizsgálatot követően – július 3-án műtötték meg, ekkor derült fény a sérülésekre, és arra, hogy a páciensnél hashártyagyulladás alakult ki. A beteg július 5-én az intenzív osztályra került, vérmérgezése lett, életét az intenzív kezelés és két újabb műtét ellenére sem tudták megmenteni, július 23-án elhunyt.

Ábrahám László, műhibaügyekre szakosodott ügyvéd – aki a sértett jogi képviseletét látta el a perben – elmondta, az elmúlt csaknem tíz esztendőben a Szegedi Törvényszék ítélete az első, amikor orvost foglalkozás körében elkövetett szakmai szabályszegés miatt végrehajtandó szabadságvesztés büntetéssel sújtott a bíróság Magyarországon.

Három évvel ezelőtt rázta meg a közvéleményt egy hasonló eset, amikor szülés közben vérzett el egy kismama a kecskeméti kórházban. Egy másik kismama is kis híján belehalt a szülésbe, neki végül ki kellett venni a méhét, pedig még szeretett volna gyereket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top