Egészség

16 éve csak szénsavas üdítőket iszik

Csoda, hogy még egyáltalán életben van.

Ájulás és szívproblémák miatt szállítottak kórházba egy 31 éves nőt Monacóban. A vérvizsgálatok súlyosan alacsony káliumszintet mutattak ki nála, valamint kiderült az is, hogy úgynevezett QT-szindrómában szenved, mely gyakran okoz kiszámíthatatlan szívverést.

Az orvosok először nem értették, hogy mi okozhatja nála ezt az állapotot, hiszen a családjában senki sem szívbeteg. A nő azonban elárulta, hogy 15 éves kora óta kizárólag szénsavas, cukros üdítőket fogyaszt, méghozzá naponta átlagosan két litert.

16 éve szénsavas üdítőkön él egy nő

Az eset kapcsán az orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a szénsavas üdítők túlzásba vitt fogyasztása, különösen ha azok koffeintartalma is magas, hasmenéshez és túlzott vizelettermeléshez vezet, melynek következménye a káliumvesztés. Ez azért veszélyes, mivel a kálium fontos szerepet játszik a szívritmus szabályozásában, a hiány pedig szívritmuszavarhoz, sőt akár szívrohamhoz is vezethet.

A monacói nőt kórházi körülmények között szoktatják le a szénsavas üdítőkről: az első hét után, hogy rendesen táplálták, a szívritmusa máris normális értékeket mutat. Az esetét az európai szívgyógyászok athéni találkozóján is vizsgálják majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top