Egészség

Az öngyilkossági késztetés legyőzhető?

A lítium hatékonynak bizonyult a bipoláris hangulatzavarban szenvedők öngyilkossági kockázatának csökkentésében egy, a HáziPatika oldalon publikált cikk szerint.

Az öngyilkossági késztetés legyőzhető?Ismert, hogy a hangulatzavarban szenvedők között mintegy harmincszoros az öngyilkosság rizikója. Dr. Andrea Cipriani és az Oxford Egyetem (Nagy-Britannia) munkatársai egy átfogó tanulmányt készítettek, és arra a következtetésre jutottak, hogy a lítium, egy régi, olcsó szer, az egyik leghatékonyabb módszer a bipoláris zavarban szenvedők öngyilkossági kockázatának csökkentésére.

Az eredményekhez 48 korábbi klinikai vizsgálat kiértékelése alapján jutottak, melyek mintegy 6600 betegre terjedtek ki.
A lítium a placebóval szemben 60 százalékkal csökkentette az öngyilkosság kockázatát, emellett a bipoláris zavarban szenvedőknél az egyéb önkárosító magatartásra való hajlamot is mérsékelte.

„A szer pontos hatásmechanizmusa nincs teljes mértékben tisztázva, azonban régóta tudjuk, hogy csökkenti az agressziót, és serkenti az impulzivitást. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy az öngyilkossági hajlam befolyásolása ezektől független módon jön létre” – írja a HáziPatika.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top