Egészség

A műtőbe is elkísérte gazdáját a kutya

Az állat pontosabban jelzett, mint a legmodernebb gépek.

A műtőbe is elkísérte gazdáját a kutya Egy hétéves amerikai kislány, Kaelyn Krawczyk rita betegségben szenved, mely veszélyes allergiás tüneteket okoz, minden előjel nélkül. A kislány 18 hónapja egy speciálisan képzett, segítő kutyával, JJ-vel él, aki képes előre jelezni a közelgő rohamokat.

Kaelyn néhány napja műtéten esett át visszatérő vesefertőzései miatt, melyek kezeletlenül akár az életét is veszélyeztethetik. Az orvosai pedig úgy határoztak, hogy a kutya elkísérheti gazdáját a műtőbe. A döntésnek praktikus oka volt: JJ pontosan érzékeli a kislány testében zajló, finom kémiai változásokat, mivel pedig megvolt a kockázata, hogy az altatás is allergiás reakciót vált ki a gyereknél, a kutya jelzéseivel segítette az orvosokat, akár egy eleven monitor.

JJ-t egy alapos fürdetéssel készítették fel a steril műtőben való tartózkodásra. Az állat illedelmesen üldögélt és csak akkor állt fel és fordult néhány kört, amikor érzékelte, hogy a gazdája teste reagál az altatószerre, majd visszament a helyére.

„Talán bután hangzik a technológia korában, amikor több millió dollár értékű berendezések csipogtak körülöttünk, hogy ott volt ez a kis kutya, mégis érzékenyebb volt az összes gépnél” – nyilatkozta a Charlotte Observernek az altatóorvos, dr. Brad Taicher.

A 45 perces műtét végül rendben lezajlott, Kaelyn már lábadozik a kórházban és természetesen JJ is mellette van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top