Egészség

Ősszel HPV elleni oltás az iskolákban

Várhatóan a következő tanévben kezdik el oltani a 12-13 éves lányokat a méhnyakrák kialakulásában jelentős szerepet játszó humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinával.

A hatodik osztályba járó gyermekek iskolai kampányoltások részeként kaphatják meg ingyenesen a védőoltást – értesült az egészségügyi államtitkárságtól a Magyar Nemzet. Az átoltottságra nagy szükség van, hiszen Magyarországon háromszor annyi áldozatot szed a méhnyakrák, mint Európa más országaiban.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében: mintegy 30 ezer nő veszti életét a súlyos betegségben évente, illetve minden esztendőben 60 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak. Magyarországon tavaly csaknem 400 nő halt meg a betegségben. A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, a szervezett szűréseken a behívott nők kis százaléka vesz részt évente.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top