Egészség

Böjt: már nagyon unom a rizst!

A csapat igencsak megfogyatkozott, a legtöbben öt napot vállaltak, és számukra már véget értek a megpróbáltatások. De ketten még versenyben vannak hétnapos vállalásukkal.

Ági, újságíró

Ma megint volt fejfájásom. Kicsit hiányoznak már a konkrét ennivalók, pedig jók a levesek és a saláták is. Mondjuk én nem követem nagyon szigorúan, uborka és paradicsom például nincs a receptekben, de mivel nagy kedvenceim, szóval ezekkel fel szoktam turbózni az ételeimet. (Megkérdeztem, és szabad.) Most úgy tűnik, mintha két hete ezt a tisztítókúrát csinálnám, kicsit elvesztettem az időérzékem.

Ági és Réka
Ági és Réka

Kíváncsi vagy, ki, miért kezdett a böjtbe? Sorozatunk első részében részletesen elolvashatod!
Az első nap beszámolóját pedig itt találod!
A második napot pedig itt
És a harmadikat itt
Az áttörés napja, a negyedik pedig itt!
Ötödik nap, a legtöbben befejezik.

Réka, szerkesztő

Megmondom őszintén, most már csak unom a rizst. Az biztos, hogy könnyebbnek, energikusabbnak érzem magam, és bár azt írták a barna rizsről, hogy kicsit befelé fordulóvá tesz, ezt nem tapasztaltam, a kedvem is igen jó. De az ízét már igenis unom, örülök, hogy holnap lesz az utolsó nap. Az is nehéz kicsit, hogy a többiek már befejezték, kicsit magányos harcosnak érzem magam.

Böjti kísérletünkben fontos szempont volt, hogy együtt fogtunk bele, ez sokaknak erőt és később lendületet adott. Meglepetésünkre szakemberek is felfigyeltek a kísérletünkre és kaptunk egy kis háttéranyagot, miért is jó a böjt, és azon belül is a közös böjt. Ha jövőre nekilátnánk, jó tisztában lenni ezekkel, bár az az igazság, hogy a vallási értelemben vett böjtnek hamarosan vége, de ettől függetlenül az ezt követő időszak is tökéletesen alkalmas még egy kis felfrissülésre.

Böjt: vágy a változásra

Bár a böjtölés megkezdéséhez és sikeréhez az egyéni elhatározás a legfontosabb, lelkileg sokat lehet meríteni a sorstársakkal közösen végzett böjtből. Ha először próbálkozunk a tisztítókúrával, számos nehézségre, akaraterőnket próbára tévő kihívásra kell számítanunk. Ilyenkor jól jön, ha tapasztaltabb léböjtölőktől kérünk tanácsot, de az is támogatást jelenthet, ha látjuk, hogy hozzánk hasonlóan mások is ugyanazokkal a nehézségekkel küzdenek. A böjtölő társak tanácsot adhatnak abban, kinek mi segít, például ha mélypontra kerülnek, hogyan érdemes beosztani a zöldségleveket, vagy mit tehetünk, ha leesik a vércukorszintünk.

Böjt: már nagyon unom a rizst!

Vajon kiállom a próbát?

A legtöbben arról szeretnének meggyőződni, kiállják-e a próbát, végig tudják-e csinálni a kitűzött időszakot pusztán zöldséglevet és gyógyteát fogyasztva. Azáltal, hogy megvonják maguktól a szilárd táplálékot, és elvonulnak a böjtkúrára, megindul egyfajta befelé figyelés, a fizikai tisztulási folyamatok mellett lelki nagytakarítás is kezdetét veszi. Mérlegre kerülhetnek a hétköznapi életben fontosnak vélt problémák, személyek, tettek, és új távlatok, célok emelkedhetnek ki a semmiből. Ezt a folyamatot sokszor az évszakváltás is elősegíti, tavasszal mindenki fokozottabban érzi, hogy szüksége van a megújulásra, felfrissülésre, a régi dolgok kisöprésére, és az újdonságok, a változás befogadására.

Szellemileg is nagyon pihentető lehet ez a folyamat, az intenzív, munkával töltött hónapok után egy egészen másfajta tudás, információ és ingerek befogadása üdítő rekreációként hathat a szervezetre.

“Az akaraterő győzelemét így mindenki megtapasztalhatja, és ettől felerősödik a vágy, hogy a böjtöt követő életünk más legyen, mint azelőtt. Akkor lesz tartós ez a változás, ha nem kívánunk rögtön túl sokat magunktól, és csak egy-két változást tűzünk ki egyszerre, amit teljesíteni tudunk” – meséli Szunyog Veronika böjti asszisztens.

Pozitívabb életszemlélet

Akik rászánják magukat a léböjtre, tisztában vannak azzal, hogy ez nem fogyókúra, ám mégis örömteli lehet megtapasztalni, hogy leolvad pár kiló is. Érdekes az a folyamat, ahogy a méregtelenítés előrehaladtával megváltozik a gondolkodásmód, pozitívabb életszemlélet lesz úrrá rajtunk, energikusabbnak érezzük magunkat. A kúra során megerősödik az akaratunk és az általános közérzetünk is jobb lesz. Fizikai hozadéka a szilárd táplálék megvonásának az, hogy újra kiélesednek az érzékeink, gazdagabbnak érezzük az ízeket, az egyszerűbb alapízek is újra erőteljesebben hatnak. De más érzékszervekre is jótékony hatással lehet a léböjt, hiszen akár a látás is javulhat.

Sok esetben segíthet

Az anyagcsere-folyamatokhoz, a szív- és érrendszerhez köthető megbetegedésekben, mint a cukorbetegség, a köszvény vagy a magas vérzsírszint, jelentős állapotjavulás léphet fel a léböjtkúra alkalmazásával. Hasonlóan pozitívak a tapasztalatok egyes bőrbetegségek és immunológiai betegségek, például az ekcéma és a pszoriázis, más néven pikkelysömör tüneteinek kezelésében. Sok krónikus és akut betegség már csírájában elfojtható ezzel a kezeléssel, de a tünetek mindig enyhülnek, és majdnem mindig meg is gyógyulnak a betegek. Dr. Major Zoltán, a NaturMed Hotel Carbona orvos szakértője, reumatológus ezzel kapcsolatban kiemelte: “Tapasztalataink szerint több betegség és tünet kapcsán is ismert a léböjt jótékony hatása. Az anyagcsere-megbetegedéseken túl még az ízületi és reumatikus bántalmak tünetei és a gyulladások is hathatósan csökkenthetők a Buchinger- és Lützner-léböjtkúra alkalmazásával.”

A változókorral járó tünetek ugyan nem számítanak betegségnek, mégis jó tudni, hogy a léböjt enyhítést nyújt a ezekre a kellemetlen tünetekre is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top